Hírek

Autómentes Nap – 2012.

Hajtány az andrássy úton
Hajtány az andrássy úton

Sokéves hagyománynak híven idén is megrendezésre került az Autómentes Nap az Andrássy úton, szeptember 22-23-án. Ebből az egyik nap, 22-én, szombaton, a Gyermekvasút is szerves elemévé vált ennek a rendezvények. A Vörösmarty utcánál, kb. 50 méter hosszan volt a standja, együtt a MÁV-Starttal, valamint a GYSEVvel.

Ha a sétáló az Oktogon felől érkezett, egyszer csak szembe találta magát három árboccal, amin MÁV-os zászlók lógtak – ebben a pillanatban belépett a birodalmunkba. Bal oldalon találta a hajtánypályát, mely 30 méter hosszan futott a járdával párhuzamosan. A hajtányozók egy rövid ismertető után egy ifi kíséretében végigmehettek a hajtánypályán. A pálya felénél csapórudas fénysorompóval biztosították a biztonságos átkelést.

Az út jobb oldalán egy, a fűtőházból lehozott nyitott kocsi, valamint a C50-es mozdony volt kiállítva. A nézelődőknek, kisgyerekeknek mindkét járműbe lehetőségük volt beszállni. A kocsi előtt egy zászló és egy segítő ifi segítségével a gyerekek kipróbálhatták a Gyermekvasúton használatos tolatási jelzéseket. A mozdonynál pedig felpróbálhatták a vasutas egyenruhát, és beöltözve fényképet is készítettünk róluk, amit a szülők a rendezvény után letölthettek honlapunkról.

A járművek után 3 fehér sátor állt egymás mellett. Az első sátorban a GYSEV volt, itt a felnőtteknek volt lehetősége nyereményjátékon részt venni.

A második sátor volt a Gyermekvasúté, itt volt az alkotóház. Az egyik sarokban modellvasút volt, a gyerekek az elektromos trafóval irányíthatták a szerelvényt. Lehetőség volt jegynyomtatásra is! A nemrég még Hűvösvölgyben dolgozó „régi” pénztárgépen, ugyancsak ifi felügyeletével, jegyet nyomtathattak a gyerekek.

A következő sátorban egy elővárosi Bhv kocsi életnagyságú belseje volt kiállítva, amit ki is próbálhattak az utasok. A múzeum is kint volt a helyszínen, az arra járók a hűvösvölgyihez hasonlóan itt is vehettek képeslapokat, nyakláncokat.

A helyszínen egész nap hangos tájékoztatás volt – Fenyő és Duli Ádám hangja fogadta a járókelőket.

Sok véleményt hallottam vissza a többi standról, és szerintem is bátran állíthatjuk, hogy a MÁV közös standja az Autómentes Nap egyik legjobb helye volt. A programok egyaránt lefoglalták a kisgyerekeket és a felnőtteket is. Reméljük, hogy jövőre is képviseltethetjük magunkat az Autómentes Napon, és aki esetleg idén lemaradt volna róla, jövőre kilátogathat erre a rendezvényre!

Kaliszky Zsolt

Antal Végh

Pajtás: 48. tanfolyam, VII. csoport
iFi: 58-59. tanfolyam, IX. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .