Szakmai

Fa dőlt a Vágány utca elfeledett iparvágányára

Vágány utca
Vágány utca
Augusztus 6-án készítettem az alábbi képet, amelyen látható, hogy már megkezdték a faanyag elszállítását, de a forró hétfő délutánon éppen senki nem vágja a fát. Az újabb fejleményekről – hogy eltakarították-e azóta teljesen a fát – hamarosan tudósítok.
Augusztus 6-án készítettem az alábbi képet, amelyen látható, hogy már megkezdték a faanyag elszállítását, de a forró hétfő délutánon éppen senki nem vágja a fát. Az újabb fejleményekről – hogy eltakarították-e azóta teljesen a fát – hamarosan tudósítok.

A Vágány utcai iparvágány Rákosrendező állomásról indul a Nyugati felé, párhuzamosan halad a szobi fővonallal, – még a városligeti deltavágány kiágazása után is – majd kiágazik, egy vágányzáró sorompó és egy kerítés után keresztezi a 20E és a 30-as buszcsalád vonalát, egyenesen halad 150-200 métert (közben van egy Megállás helye-jelző is mellette), majd balra kanyarodik a Honvédség hadi élelmezési központjába. Hosszú évek óta kihalt, elhagyott iparvágány képét mutatta, de 2008-ban egyszer kinyitották a rozsdás vágányzáró sorompót, és talán vonat is közlekedett. Azután a pályát teljesen felhagyták, a felgyülemlő rengeteg szemetet a kiágazási szakaszon egyáltalán nem takarítják, a gazt nem nyírják, a keresztezés utáni egyenes pályarész mellé pedig sátorban lakó hajléktalanok telepedtek. Augusztus elején, az egyik nagy viharban erre a szakaszra dőlt rá a hatalmas fa, elzárva a vasúti közlekedés mostanában nem túl népszerű útját.

A Vágány utcai iparvágány kiágazása után még megy tovább, majd szétágazik a Nyugati pályaudvar felé haladó szélső vágány. Van még egy visszaágazás is innen a fővonalba, a vonatokból mindig látható öreg teherkocsik közelébe. Ezen a szakaszon, a kiágazáshoz közel áll a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hajléktalanszállóként működő vonata. Közvetlenül Dózsa György út előttvégződnek ezek a vágányok, évtizedek óta használaton kívül, beerdősülve, szétdarabolva, több földkúpban.

A Máltai Szeretetszolgálat vonata 1993 óta működik éjjeli menedékként. A kép forrása: http://m.cdn.blog.hu/ge/generalpublic/image/m%C3%A1ltai%20vonat/F%C3%A9nyk%C3%A9p0085.jpg.
A Máltai Szeretetszolgálat vonata 1993 óta működik éjjeli menedékként. A kép forrása: http://m.cdn.blog.hu/

Érdekesség, hogy az iparvágányról hosszas keresés után sem találtam fényképet az interneten. Aki talál, kérjük, küldje be az online felületen a sihuhu.com-ra!

Sőt több Budapest-térképekről is lehagyták ezt a vágányt, pedig busz keresztezi és hiánytalanul megvan, míg bizonyos felszedett, gazzal benőtt és ellopott iparvágányokat (például szintén a XIII. kerületben a Duna-parti iparvágányhálózat romjait) feltüntetnek ezek a térképek.

GoogleMaps
Még a GoogleMaps térképe sem tünteti föl vágányunkat, pedig a műholdképén jól látható az iparvágány és a Máltai Szeretetszolgálat szerelvénye is.

Bikkes Katica

Ifivezető VIII. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .