Kultúra

Tudtad-e?!

A selyemruhák még ma is luxuscikknek számítanak és ez régen sem volt másként. Olyannyira, hogy készítésének titkát közel 3000 évig őrizték Kínában és akár már egy selyemhernyó kivitele az országból halálos bűnnek számított, hiszen ezek a kis állatok szövik az anyagot. Végül két szerzetesnek sikerült egy bambuszbotban néhány hernyópetét kicsempésznie, így az egész világ megismerhette a selyem készítési módját.

 Tudtátok, hogy létezik fekete görögdinnye? Bár csak a héja ilyen színű, belül ugyanolyan, mint a nálunk is ismert. Igazi ritkaságnak számít, mert csak Japán egy bizonyos részén nő. Az ára akár 1 millió forint is lehet!

 Nyáron mindenki a strandra vágyik, azonban van, ahol ezzel is vigyázni kell: Olaszországban van olyan strand, ahol nem szabad a törülközőt leteríteni a homokra, vagy tilos a piknikezés, és van olyan hely is, ahol a parton való játékot, homokvárépítést tiltják a törvények.

 Nagyon sokan szeretjük a mézet, de azt már kevesen tudják, hogy ez az élelmiszer tulajdonképpen nem romlandó. Egy 3300 éves sírból is került már elő kiváló minőségű méz!

 Az afrikai elefántok gyakran szembesülnek azzal, hogy nincs ivóvizük. Azonban ők erre is tudnak megoldást: lábaikat, ormányukat és agyaraikat használva képesek kutat fúrni a földbe, amin át feljön az iható talajvíz.

Faragó István

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .