Cikkek Gyermekvasút Szakmai

Múzeumba vonultak a Gyermekvasút MAEF3 típusú pénztárgépei

2012. október 31-én a Gyermekvasút Múzeumába költöztek a MAEF3 típusú pénztárgépek. A télen egyelőre csak raktárban tároljuk őket, tavasszal állítjuk ki a nagyközönség számára. Terveink szerint bizonyos alkalmakon lehetőség nyílik majd arra is, hogy érvénytelen jegyeket nyomtassanak az érdeklődők. A két régi pénztárgép közül egyébként csak a hűvösvölgyi üzemképes, a másik 2011 júniusában elromlott és már nem javították meg. A képen a Széchenyihegyen használt pénztárgép utolsó pillanatát örökítettem meg, amikor hihetetlen nagy menetdíjat határozott meg fizetendő összegnek.

A MAEF3 típusú pénztárgépek története az 1990-es években kezdődött a nagyvasúton, a ,,tűmátrixos” jegyek az addigi egyeduralkodó kéregjegyeket váltották funkciójukban. A gépek 2005-től hőpapíros nyomtatókat kaptak. 2007-től a MÁV-START bevezette a viszonylatra szóló menetjegykiadást, ehhez szükség volt a gépek átprogramozására és új billentyűzet csatlakoztatására (VMAEF program).
A Gyermekvasút első MAEF3 típusú pénztárgépe 1998 óta üzemelt Hűvösvölgyben, majd 2003-ban Széchenyihegyen is gépesítették a jegykiadást. Ezeket a gépeket váltották 2012. augusztus 4-étől a jelenleg használt új számítógépek, amelyek fejlesztését a Data-Press Informatikai Szolgáltató Kft. végezte. Ezeken a GYMAEF program fut, ami kifejezetten a Gyermekvasútra készült. Jelenleg a két végállomáson kívül Szépjuhászné és Csillebérc állomáson is már ezekkel történik a jegyek kiadása.
Korábbi cikkek a témában:

Váczi Viktor

Nevelőtanár
A SiHuHu patrónusa

1 hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .