Hírek

Alaki, avagy hogyan ne viselkedjünk a szolgálatban!

Helyzetéből ítélve a kép a vonatból készült, tehát a vonat ott volt. A naplózó mellett a jegyvizsgálót látjuk. Vajon hol a táskája, a kabátja és a sapkája?
Helyzetéből ítélve a kép a vonatból készült, tehát a vonat ott volt. A naplózó mellett a jegyvizsgálót látjuk. Vajon hol a táskája, a kabátja és a sapkája?
Kisegítők Szolgálata - nap vége Copyright Rigó Tamás, P-Fotó, 2012
Kisegítők Szolgálata – nap vége Copyright Rigó Tamás, P-Fotó, 2012

Ahogyan arról korábbi cikkünkben már beszámoltunk az idei év téli időszakában nem 15 naponta járunk szolgálatokba, ráadásul három olyan hétköznap is van a tél során, amikorra nincs kijelölve szolgálatos csoport. Az első ilyen napon  különböző csoportokból érkezett gyermekvasutas pajtások látták el a szolgálatot, akik a nevelőnél előre jelentkeztek. A különleges szolgálatos csoportról készült néhány kép is, amelyet most nektek is megmutatunk!

Sokan csak ,,kisegítős napként” emlegették ezt a szolgálatot. Azonban többekben felmerült a kérdés, vajon kit segítettek ki? A továbbiakban lássunk néhány olyan példát, ami tényleg NEM követendő! Ne felejtsük, a vidámság és a jó hangulat ne menjen a gyermekvasutasoktól elvárt példamutató magatartás rovására! Arról, hogy mit is várunk el a viselkedéssel és az egyenruha viseletével kapcsolatban, útmutatást találunk a gyermekvasutas Tankönyvek Forgalmi ismeretek (F2) és Kereskedelem részeiben vagy a Segédletben. (A teljesség igénye nélkül néhány hely, ahol erről van szó: gyermekvasutas Tankönyv (2011)  F2 – 20 / 1.55 – 1.57; Ker – 45 / 6 és 47 / D; Segédlet (2011/2012) 9. és 11. oldal, továbbá 16/4.)

Ne verekedjünk szolgálatban egymással, főleg ne a felnőtt dolgozóval! (Lehet, hogy valójában nem verekedés zajlik, de ezt az ablakon benéző utas nem tudhatja.)
Ne verekedjünk szolgálatban egymással, főleg ne a felnőtt dolgozóval! (Lehet, hogy valójában nem verekedés zajlik, de ezt az ablakon benéző utas nem tudhatja.)

 

Helyzetéből ítélve a kép a vonatból készült, tehát a vonat ott volt. A naplózó mellett a jegyvizsgálót látjuk. Vajon hol a táskája, a kabátja és a sapkája?
Helyzetéből ítélve a kép a vonatból készült, tehát a vonat ott volt. A naplózó mellett a jegyvizsgálót látjuk. Vajon hol a táskája, a kabátja és a sapkája?

Jól láthatóan az elmenesztett vonaton volt a fotós (a tárcsa ott a vörös sapkás gyermekvasutas hóna alatt). A fenn jelzett helyeken olvasható, hogy épületen kívül a kiadott sapkát és a kabátot hordani kell. Az Egyenruha-átadási jegyzék szerint ezen a napon sapkát és kabátot is kaptak a szolgálatba állók. A Tankönyvben az is szerepel, hogy menesztéshez a zakót mindenképp fel kell venni. Az pedig a Tankönyvben és a Segédletben is benne van, hogy az egyenruhával harmonizáló mellény csak hideg időben hordható. Hidegnek minősíthető-e az idő? Válasz: Vélhetően igen, ha a háttérben lévő plakáton a Mikulásvonatot hirdetjük…
Egyébként az egyenruhával harmonizáló sál, mellény, pulóver csak KIEGÉSZÍTHETI a Vasút által kiadott egyenruhát, de NEM HELYETTESÍTHETI azt. Röviden: ezt értsük úgy, hogy csak akkor vegyünk fel ilyen kiegészítő ruhadarabokat, ha a központilag kiadott egyenruha részeit már felvettük és még mindig fázunk! Tehát ne a (mávos/békávés) mellényt viseljük a zakó és a kabát helyett! A fiúknak a fehér inget a nadrágba betűrve kell hordani. Mivel reggel az Otthonban adtak sapkát mindenkinek, így nem indokolt olyan sapka használata, ami a gyermekvasutasok részére nincs rendszeresítve.”
Ezek után ismételjük meg a kérdést! Vajon KIT VAGY MIT SEGÍTETTEK KI  egyes gyermekvasutasok ebben a szolgálatban?
Annyi biztos, hogy az utasoknak a gyermekvasutasokról alkotott képét nem. Amit láthattak volna, az biztosan nem egy egységes arculat, hanem egy szedett-vedett társaság. Azért használok feltételes módot, mert egy novemberi munkanap nem a kimagasló utaszszámáról híres.
De vajon így lesz ez máskor is?
A képek csupán illusztrációk, melyekkel a felmerülő hibákra kívántuk felhívni a figyelmet, hogy azokon ki-ki javítani tudjon. A szereplők kiléte a bemutatás szempontjából lényegtelen, ezért arcukat eltorzítottuk.
Képek: P-Fotó, 2012

Váczi Viktor

Nevelőtanár
A SiHuHu patrónusa

12 hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  • vö: Segédlet (2011/12), Viselkedéskultúra/7. pont, a cikk szerzőjének tollából.

  • Ha már így az öltözködésnél tartunk akkor a vezetőjegyvizsgálón miért nem a kiadott szabvány MÁV-os nadrág van?

  • A Széchenyi-hegyi naplózó nem is tiszteleg, hanem úgy integet a vonatnak, mint Erzsébet királynő, amikor hintóban utazik. A bal szélen álló fiú pedig mintha jelmezbálban lenne, nem is szolgálatban.

    A kisegítő szolgálatról sokan úgy gondolják, hogy ők tesznek szívességet a vasútnak. Tudatosítani kellene a gyerekekben és felnőttekben egyaránt, hogy senki nem tesz szívességet a másiknak, hanem kölcsönös érdek alapján állhatnak szolgálatba. És addig állhatnak szolgálatba, amíg ez a kölcsönös érdek fennáll.

    • „Ich muss Ihnen widersprechen”-tanultam valaha, és most is ez a helyzet. Kérdéseim vannak. A széchenyihegyi naplózó és a bal szélen álló fiú ugyanaz? Mert hát ugye, nagyon így néz ki a dolog. Miért lenne jelmezbálban? Az egyenruhával harmonizáló MÁV-os mellény miatt? Igen, nyilván ide majd az a válasz jön, hogy „nem egységes” meg „nem volt hideg”, meg mittudomén.

      Egyébként azt hiszem, az integetés tisztelgés helyett leginkább baráti üdvözlés a fotósnak 🙂

      A kisegítő szolgálattal kapcsolatos véleményével egyet tudok érteni, de nem mindenben. A kisegítők szolgálatba állásának nem első és legfontosabb feltétele a közös érdek, például nekem nem áll érdekemben az, hogy Gyula úr nyolcadszorra is berakjon egymás után kétszázasra, inkább csak neki az, hogy legyen oda embere. Sokkal inkább alapfeltétel a „kiválóan megfelelt” vizsgaeredmény, szolgálathoz szükséges felszerelések, stb.

  • Köszönjük a cikket, biztos mindenki tanult belőle, de ha már ennyire a kisegítősök szolgálatánál tartunk akkor nem egy két kép alapján kellene véleményt alkotni a kisegítőkről, hanem legalább egy-egy teljesen szabályos képet is be lehetett volna tenni / kellett volna fotózni !!! (a képek a nov.29-én gyermekvasutas szolgálatban állók kb.: 30%-át mutatják). Az első képen semmi verekedésre utaló jel nincsen, ha megnézzük az eredeti képet, láthatjuk, hogy mindenki vidám, mosolyog. Ennyi lett volna a hozzáfűzni valóm.

  • Nekem csak annyi kommenetem lenne a témához, hogy a 42-ik tanfolyammal jöttem fel és a tanfolyami tankönyvet átolvasva NINCS 1.55 és 1.57-es pont. Ezáltal nem tudom a pontokat. Ha frisitve lenne akkor lehet hogy tudnám hogy kell zakót viselni…

  • Én is azzal jöttem fel, így megnyugtat az, hogy te sem látsz ilyeneket. Kiderült, nem vagyok vak.
    Biztosan megvan a maga oka, hogy miért nem látjuk ezeket a pontokat.
    Valamint, úgy tudom hogy a „verekedős” kép címe: Két állomás között – utasmentes részen – szabadabban…

    Tehát szerintem(!!) elég csekély a valószínűsége annak, hogy 1 utas majd verekedést lát.