Kultúra

Tudtad-e?! 3.

Metró Moszkvában
Metró Moszkvában

A moszkvai metrórendszer a világ második legsűrűbben használt metróhálózata – a 12 vonalon egy átlagos hétköznap akár 9 millió utas is utazhat! Egy kivételével az összes vonalról közvetlenül át lehet szállni az úgynevezett „Körvonalra”, mely – nevéhez híven – felülnézetből kör alakot formáz. A hálózat nem csak nagy, de sok állomást gazdagon díszítettek is: van olyan, ami leginkább egy palota valamelyik termére hasonlít.

 

Szerintetek léteznek földönkívüliek? Van, aki hisz bennük, van, aki nem. És bár az amerikai kormány hivatalosan nem ismeri el a létezésüket, a törvénykönyvükben van egy olyan rész, amelyik megtiltja az állampolgároknak, hogy kapcsolatba lépjenek idegen lényekkel vagy járműveikkel.

 

Tudjátok, mi az a Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­turi­pukakapiki­maunga­horo­nuku­pokai­whenua­kitanatahu? Ez egy új-zélandi hegy maori neve, amely a Guinness-rekordok közé is bekerült, mint a leghosszabb. Lefordítva nagyjából ezt jelenti: „A csúcs, ahol Tamatea, a nagytérdű férfi, a hegymászó, a földnyelő, aki errefelé utazott, fuvolázott a kedvesének”.

 

A teknősök neme attól függ, hogy milyen volt a hőmérséklet a költés alatt. Ha melegebb az idő, nőstények, ha hidegebb, hím teknősök kelnek ki. Közepes hőmérsékletnél pedig fele-fele az arány.

 

Ha valaki sokat lóg a neten, biztos szeretni fogja Lumen Bigott grafikus cipőit. A tervező kollekcióját a Facebook, a Flickr, a Twitter, a Wikipédia, a YouTube, a Google és a Dribble oldalak ihlették. Sajnos egyelőre ezek egyelőre csak látványtervek, nem kerülnek forgalomba.

Faragó István

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .