Gyermekvasút Kultúra

A Google „megtalálta” vasutunkat

A „Föld” alkalmazásnak köszönhetően 3D-s épületek is megtalálhatók
A „Föld” alkalmazásnak köszönhetően 3D-s épületek is megtalálhatók
Bizonyára te is rendszeresen használod útvonalaid megtervezésére a GoogleMaps-et. Tavaly a magyarországi térképben rengeteg fejlesztés történt, de a legnagyobb dobás csak idén érkezik.
Útvonaltervezés BKK-val a Széll K. térről a Zugligethez
Útvonaltervezés BKK-val a Széll K. térről a Zugligethez

2012-ben a BKK és a Google közös munkájának köszönhetően könnyebbé vált a fővárosi lakosság élete, ugyanis a közlekedési vállalat elérhetővé tette a Google számára az összes járat útvonalát és menetrendjét és ezeket hetente frissíti is, ennek köszönhetően a keresőóriás útvonaltervezője pillanatok alatt megmondja nekünk a leggyorsabb útvonalat a város egyik pontjából a másikba a közösségi közlekedés használatával, így okostelefonunk bármikor bárhova el tud navigálni minket a városban. A BKK idén kezdi el bevezetni az úgynevezett FUTÁR rendszert, melynek köszönhetően az összes általuk megrendelt járat nyomon követhető lesz GPS alapon. Ez a rendszer nemcsak a forgalomirányítást fogja megkönnyíteni, hanem a legforgalmasabb megállókban digitális kijelzőkről tájékozódhatunk majd a következő járat érkezésének idejéről. Sőt, a mostani heti egy menetrendfrissítés helyett, folyamatosan felkerülnek a legfrissebb forgalmi információk az internetre, aminek köszönhetően akár az útvonaltervező a járatok aktuális késését vagy a forgalmi változásokat is figyelembe tudja venni a leggyorsabb útvonal kiválasztásánál.

A kibővített Budapest térkép madártávlatból
A kibővített Budapest térkép madártávlatból
A Gyermekvasút vonalvezetése is elérhető
A Gyermekvasút vonalvezetése is elérhető

A tavalyi év végén magát a térképét is fejlesztette a keresőóriás. Ennek köszönhetően részletesen felkerültek az egyetemek campusainak térképei, a Duna vonalában külön meg lettek jelölve a hajójáratok, de az általunk talán legérdekesebbek, hogy a budapesti pályaudvarokkal azonos prioritású jelölést kaptak a Gyermekvasút állomásai és megállóhelyei, ráadásul a kisvasutunk egészen pontosnak mondható vágányrajza is felkerült a térképre (alagút, állomások és a vontatási telep is).

Gyalogos kirándulás a János-hegy tetejére
Gyalogos kirándulás a János-hegy tetejére

A gyalogos útvonalak bővítésével a térképre kerültek a zöld területek legnépszerűbb ösvényei is, így például néhány turista útvonal a Gyermekvasút környékén. Az útvonaltervező így már felnavigál minket az Erzsébet kilátóba vagy végigvisz minket a Hárshegyi „körúton”.

A StreetView külföldön már elérhető
A StreetView külföldön már elérhető

2012 végén elhárult a jogi akadály az úgynevezett „StreeView” funkció elől, aminek köszönhetően az ország útjait 360°-os kamerával folytonosan rögzített képeit is végignézhetjük majd. Bár már korábban rögzítették az ország (elsősorban a főváros) útjait, de a feltöltés előtt frissíteni szeretnék az adatbázisukat, így a Google különleges autói hamarosan újra megjelennek majd hazánkban. A Google autók útvonalát a cég előre feltölti majd az internetre, így ha fel szeretnél kerülni a térképre, nem lesz más dolgod, mint jó időben jó helyen lenned.


A StreetView funkció működése

Végezetül pedig egy kis játék! Járd végig vasutunk útvonalát a műholdképen és döntsd el, milyen menetrend volt a kép készítésekor, de rájöhetsz arra is, hogy az „aktuális” óra melyik perceiben járhattunk! Válaszaitokat hozzászólásként vagy e-mailben várjuk!
A budapesti műholdkép
A budapesti műholdkép

A Google és a BKK weboldalai alapján: Dávid

(Képek GoogleMaps)

Szente Dávid

Pajtás: 36. tanfolyam, X. csoport
iFi: 44-45. tanfolyam, XV. és VII. csoport, Tanfolyami csoportvezető: 58., 59. tanfolyam
a SiHuHu.com alapítója

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .