Kultúra

Magyar találmányok

Golyóstoll
Golyóstoll
Sűrített levegőt használó légzőkészülék
Sűrített levegőt használó légzőkészülék

Nyáron, a nagy melegben ugye milyen jól esik egy kis hűsítő víz? Főleg, ha még meg is van bolondítva egy kis szénsavval. 1826-ban Jedlik Ányos dolgozta ki a szódavíz előállításának módszerét. Kőszhegy-Mártony Károly megalkotta az első sűrített levegőt használó légzőkészüléket. Régebbi filmekben látni lehetett, hogy az előkelő hölgyek az operában, a hátsó sorokban távcsövet használtak. Petzval József nevéhez fűződik az első operatávcső feltalálása. Az ő talllálmánya a régebben használt diavetítő is. Bicikliken még ma is használatos a dinamó, amivel áramot termelünk, ezáltal világítani fog a bicikli lámpája. Ennek az eszköznek az elvét is Jedlik Ányos fejlesztette ki 1861-ben.

Telefonközpont
Telefonközpont

1878 óta létezik telefonközpont, Puskás Tivadarnak köszönhetően. (A régi telefonközpontok, telefonvonalak nem voltak túl megbízhatóak. Ezt mutatja be Kern András Halló, belváros című kabaréja is. Egyszerre két embernél is többen beszélhettek, még ha nem akartak, akkor is.)

A transzformátort, amit különböző feszültségű áramok átalakítására használunk, három magyar ember találta fel. Név szerint: Bláthy Ottó, Déri Miksa és Zipernowsky Károly.

A téli időszakban jobb elővigyázatosnak lenni és C-vitamint szedni. Ezt Szent-Györgyi Albert, a Béres-cseppet pedig Béres József találta fel.

Neumann
Neumann
Színes TV
Színes TV

1940 óta léteznek számítógépek. A logikai tervezésében kiemelkedő érdemeket szerzett Neumann János. A kettes számrendszer alkalmazása is része a Neumann-elvként említett tervezéseinek. A mindennapokban használt Microsoft Word és Excel programok kifejlesztője, ugyancsak magyar ember, Simonyi Károly. A mára elavult flopi lemez megalkotója Jánosi Marcel. Ugyancsak az elektrotechnikában ért el nagy sikert Goldmark Péter Károly, aki a színes televíziót fejlesztette ki. A modern, nagy felbontású televíziórendszer feltalálója Tihanyi Kálmán. A hangosfilm és az első tévéadó feltalálása Mihály Dénes nevéhez fűződik.

Okostojás
Okostojás

Akad a mindennapi tárgyak körében is szép számmal olyan, amit magyar ember talált fel. Ilyen például a ma használatos gyufa, ugyanis a korai gyufák veszélyes robbanóanyagot tartalmaztak, meggyújtáskor kisebb robbanás történhetett. Irinyi János 1836-ban feltalálta a zajtalan vagy biztonsági gyufát, ami orvosolta ezt a hibát. A Rubik- kockát, ami egy zseniális mérnöki találmány, Rubik Ernő találta fel, ma már emlegetik a Rubik-kocka utódjaként az okostojást, amit Zagyva András dolgozott ki.

Golyóstoll
Golyóstoll

Ami például kötelező felszerelés a vasútra, az a golyóstoll. A régebbi töltőtollakhoz képest ez is nagy előrelépésnek számított, hiszen ez nem folyt el, a tinta gyorsan megszáradt. Ezt a remek találmányt Bíró László József nevéhez köthetjük. A félautomata fényképezőgépet Mihályi József és Riszdorfer Ödön találta fel. A volfrám szálas izzólámpa szabadalmaztatását Just Sándor, Hanaman Ferenc, Bródy Imre nevéhez fűzhetjük.

Villamosmozdony
Villamosmozdony

Az első csuklós buszt is Budapesten készítették, az akkori közlekedési társaság a szóló járműveit építette át csuklóssá, ennek a megvalósításában Rózsa László, Lassú Gábor és Színi Béla ötleteit használták fel. A villamosvasút kialakulásában döntő szerep jutott Kandó Kálmánnak, aki megalkotta az első villamosmozdonyt.

És még ezer másik dolog van, amiben a magyarok keze is benne van, például automata sebességváltó, világvevő rádió (rádió frekvenciája állítható), az első Zeppelin léghajó terve, helikopter, atom- és hidrogénbomba, nukleáris láncreakció…

 

A következő videó is a magyar találmányok egy töredékét mutatja be.

 

A videóban felmerülő találmányok sorban:

Telefonközpont: Puskás Tivadar – 1878

Automata sebességváltó: Bíró László – 1932

Villamosmozdony: Kandó Kálmán – 1902

Barényi Béla: Autók passzív biztonságvédelmének elve – 1925

Félautomata fényképezőgép: Mihályi József – 1938

Hűtőszekrény: Szilárd Leó – 1929

Csuklós busz: Rózsa László, Lassú Gábor és Színi Béla – 1960

Kontaktlencse: Győrffy István – 1959

Üvegbeton: Losonczi Áron – 2001

Mikrobarázdás hanglemez – Goldmark Péter Károly – 1948

Kodály módszer: Kodály Zoltán – 1929

Microsoft Excel (, Word): Simonyi Károly – 1974

Leonar3Do: Rátai Dániel – 2010

Gömböc: Domokos Károly, Várkonyi Sándor – 2006

Színes televízió: Goldmark Péter Károly – 1948

(és a legszebb nők a Földön)

Antal Végh

Pajtás: 48. tanfolyam, VII. csoport
iFi: 58-59. tanfolyam, IX. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .