Szakmai

Észak-pesti iparvágányhíradó, 2013. június 18.

Mint azt Olvasóink bizonyára tudják, jelenleg az Budapest–Esztergom (2-es) vasútvonal teljes vonalán szünetel a személyszállítás a felújítás és az Óbuda és Pilisvörösvár állomások közti kétvágányúsítás miatt, és a felújítás megkezdést követően hozzátették az elvégzendő munkálatokhoz a vonal villamosítását is. A május 24-i Delta klubprogramon, Rákospalota-Újpest állomáson hallhattunk olyan véleményeket is, amelyek szerint a vonal már a szobi fővonalból való kiágazásától kezdve járhatatlan, nem üzemelnek az istvántelki iparvágányok sem. Most ezen állításokat fényképes bizonyítékokkal cáfoljuk meg, és igazoljuk, hogy Angyalföld állomásig még járható a pálya! 🙂

Észak-pesti iparvágányhíradó, 2013. június 18.

Újpest utolsó működő iparvágányhálózata az esztergomi vonalból, Angyalföld állomás páros oldaláról kiágazó istvántelki hálózat. Az iparvágányok által érintett két legfontosabb telephely az Újpesti Erőmű (bal oldalt) és a Chinoin Gyógyszergyár (jobb oldalt). A Berlini út kereszteződésén heti rendszerességgel járnak át vonatok, ezek szabad útját táblás forgalomirányítással biztosítják.

Észak-pesti iparvágányhíradó, 2013. június 18.A hőerőműbe vezető vágányokat LED-es törpe tolatásjelzők biztosítják, sajnos a mobiltelefon kamerájával készült képen ezek nem túl jól látszanak a déli verőfényben.

Észak-pesti iparvágányhíradó, 2013. június 18.Kicsit közelebb az esztergomi vonal Füstipark melletti fénysorompós keresztezéséhez: a vágányzáró sorompó belső oldalán a Chinoinba megy be egy vágány, jobbra pedig az előbb látott útátjáróhoz, a hőerőműhöz vezet a másik. A két összefutó vágány ismét a Chinoin üzemi területén belül fut tovább, majd egy kis utca keresztezése után befutnak Angyalföld állomás szélső vágányába.

Egy órája a kapu mögött még állt egy tartálykocsi! Nézzünk körül az esztergomi vonal útátjárójában:

Észak-pesti iparvágányhíradó, 2013. június 18.A távolban a jobb szélső vágányon ott áll egy Bobó (M44-es mozdony) a tartálykocsival! Sajnos a kamera jobb minőségű felvételre nem volt képes, de ha valaki elég erősen nagyítja a képet, megláthatja a szerelvényt. Jobb felvételt próbálok készíteni, ezért kerékpárommal Angyalföld állomásra sietek.

Útközben az angyalföldi oldalon iparvágány-maradvány, már csak az útátjáróban van sín.
Útközben az angyalföldi oldalon iparvágány-maradvány, már csak az útátjáróban van sín.

Észak-pesti iparvágányhíradó, 2013. június 18.Ezzel a fényképpel időt vesztek, a mozdony kétszer kürtjelzést ad, majd elindul a fővonal felé. Útközben elkapom, de így sem tudok jó minőségű képet alkotni. Ilyen nagy méretben azért szerencsére látszik a mozdony a tartálykocsival (a buszmegálló mögött).

Így minden kétséget kizáróan igazoltuk, hogy Angyalföldig működik a pálya, az iparvágány-kiszolgálás a felújítás alatt sem szünetel. (Az esztergomi vonalnak ezen a szakaszán elég jó minőségű a vágányzat, nemrég újították fel az iparvágányokat is.) Megemlítjük ugyanakkor, hogy a szentendrei HÉV-re már nem lehet átjutni az esztergomi vasútról: az átépítés során a Szentendrei út felett átvezető hidat elbontották.

Észak-pesti iparvágányhíradó, 2013. június 18.Tavaly írtam a Vágány utcai iparvágányról, amelynek útátjárója után fa dőlt a sínekre. A fát azóta eltávolították és – valószínűleg azért, hogy megakadályozzák a hajléktalanok átjárását és táborozását a ligetes vágányszakaszon – nagy vaskapuval zárták le a használaton kívüli iparvágányt.

Bikkes Katica

Ifivezető VIII. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .