Kultúra

Micsoda ország? Nauru

Feltételezem, hogy ilyen országról még nem hallottatok sokat, vagy talán semmit; pedig voltak idők, amikor csak róla szólhattak volna a hírek. Szerintem érdekes olyan országról beszélni, amiről még csak kevesen tudnak, ezért írok most Naururól. A következő sorokban bemutatom az országot és pár érdekes dolgot is elmondok róla.

Egy kis történelem: Mint tudjuk, az európaiak felfedező körutakra indultak a 16. századtól kezdve, amit találtak, azt gyarmatosították (magáévá tették), így történt Nauru kis szigetével is 1798-ban. A gyarmatosított időkben a szigetet elhanyagolták, a lakosok éheztek, a pénzt nem ismerték és ez így is volt, míg a gyarmatrendszer össze nem omlott és a sziget függetlenné nem vált 1968-ig. Mivel egy nagyon kis méretű (21 km2) és nem éppen gazdag földdel rendelkező szigetről van szó, így a gazdaság kialakítása nehézkesnek bizonyult.

Viszont a szigeten nagy mennyiségű foszfátot találtak, amire nagyon nagy kereslet volt, így ez lett az ország egyetlen bevételi forrása. Hatalmas pénzek áramlottak a szigetre és mindenki megtudta, mi is az a pénz. Az emberek pénz nélküli bennszülöttekből gazdag milliomosok lettek. Az 1 főre jutó évi termék 30.000. dollár, míg ma Magyarországon ennek a fele.

De a foszfát sem marad meg örökre a szigeten. Sajnos tíz évvel ezelőtt a foszfát teljesen elfogyott és így az egyetlen bevételi forrás is eltűnt. Az ország kincstára mára már teljesen üres, pedig 30 évvel ezelőtt még a top10 leggazdagabb országok közé is bekerült. A hirtelen jött gazdagság miatt ma is az emberek több mint 90%-a túlsúlyos és ezzel világelső. Ma a milliárdosoknak kókusz az egyetlen táplálékuk és nincs már áram sem.

A sziget népessége összesen 13 500 fő.

Nauruban összesen 14 település van, ebből a legnagyobb város Denigomodu, ahol 2800 ember él.

De ne csak árnyas történelemről beszéljünk, hanem például a közlekedéséről is! Naurun egy reptér található, amit inkább áruszállításra használtak, ma idegenforgalmi reptér is. Egyetlen egy betonozott út található az egész szigeten, ami a part mentén megy körbe (mert városok is csak a part mentén vannak). Szintén csak egy kikötője van, azt is csak teherszállításra használták. Valamint egy 3,9 km hosszú vasút, ami a bánya megmaradt termékét szállítja a kikötőbe. Személyszállítás nincs a vasúton.

A kis, de annál gazdagabb országból közel negyven év után egy csőd közeli romokban heverő ország lett, de bármikor újra felvirágozhat, ha találnak valami új bevételi forrást és akkor ismét egy erős államot üdvözölhetünk. Remélem, ez a rövid olvasmány erről a kis szigetországról egy kicsit többet elárult vagy teljesen új dolgot tudott neked mondani.

Tóth Alexander

Tóth Alexander

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .