Kultúra

Városi legendák

A befalazott hölgy legendája
A befalazott hölgy legendája

Legendák. Nekem ez a szó mindig megragadta a figyelmemet. Mivel én sem tudtam, hogy valójában mit jelentenek ezek, úgy gondoltam most utánajárok egy-két legendának. Remélem, érdekes sztorikat találtam. 🙂

De mi is a legenda? Egyszerűen megfogalmazva: egy történet, ami egy bizonyos személlyel vagy hellyel foglalkozik, annak a történetét meséli el.


Abigél  legendája
Abigél legendája
Abigél legendája

Biztosan hallottatok már Szabó Magda Abigél című könyvéről, vagy esetleg láttatok a filmet, színdarabot. Aki nem, az gyorsan pótolja!
Egy lányról szól a mű, Gináról, akit félt az apja és ezért a háború ideje alatt elküldi egy intézetbe, ahol a kertben egy rejtélyes szobor áll. Abigél. Egy korsót tart a kezében és az a legenda járja, hogyha valaki egy kis üzenetet ír és belerakja a korsójába, Abigél segít neki valamilyen úton-módon. Furcsa nem? Egy szobor, aki segít a lányoknak, ha bajba kerülnek.
Persze egy kis csalás van a háttérben. Kiderül, hogy egy lelkiismeretes tanár segít a lányoknak az ügyes-bajos dolgokat elintézni és olykor az életüket is megmentette. Abigél szobra létezik, de az még vitatott, hogy vajon tényleg megtörtént-e ez az eset vagy csak a könyvben írták meg…


A befalazott hölgy legendája
A befalazott hölgy legendája
A befalazott hölgy legendája

Ha valaki a Thököly úton jár, az egyik háznál láthat egy kőszobrot, ami az erkélyéből néz le az útra. Ő a befalazott mátka. Legendája nagyon egyszerű. Egy hölgy a fronton harcoló férjét várta haza és mindennap leste az ablakból, hogy jön-e. Állítólag állandóan ott állt és csak várt és várt. Egyszer eljött a nagy nap! A férj visszajött és az asszony annyira megörült neki, hogy egyszer csak összecsuklott és meghalt. A férj pedig itt emelt neki szobrot. Igaznak tűnik, ugye?
Pedig nem az! Ez egy építészetben használt motívum. Ybl Lajos fia hozta az ötletet Párizsból. Az apának pedig annyira megtetszett az ötlet, hogy alkalmazta ezt a motívumot egyetlen egyszer. Ennél a háznál. Azért ez érdekes, nem?


A tihanyi kecskekörmök
A tihanyi kecskekörmök
A tihanyi kecskekörmök

Biztos hallottatok már a tihanyi kecskeköröm-legendáról, miszerint egy pásztor kislány véletlenül beleterelte a Balatonba a kecskéit. Vagy esetleg azt, hogy egy gonosz hölgy elengedte egy szép kis pásztorlány aranyszőrű kecskéit és azok pont a Balatonnál tűntek el.
Nos, ezek is csak mendemondák. A „kecskekörmök” valójában: puhatestű, kis kagylók, amiknek olyan az alakjuk, mint a kecskekörömnek. Ezek a kis kagylók még a Pannon-tó idejéből származnak, sok-sok millió évvel ez előttről.


Kati néni
Kati néni
Kati néni

Ha Székesfehérváron jársz, feltétlenül nézd meg Kati nénit. Kati néni egy szobor, aki kis kocsiját tolja éppen a piacra menet. Ezt a szobrot a piacosok emlékére állították, akik azon a helyen árultak egykor. Kati nénihez is fűződik egy legenda. Ha valaki megfogja az orrát és kíván egyet, annak a kívánsága teljesülni fog. Érdemes kipróbálni![divider]

Én ezt a négy legendát gyűjtöttem össze nektek. Remélem, érdekesnek találjátok őket, ha arra jártok, meg is nézitek őket.

Erdélyi Dóra

Bikkes Katica

Ifivezető VIII. csoport

2 hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .