Hírek Kultúra

A kedvenc üdítőnk – A TopJoy!

Üveges Topjoy
Üveges Topjoy

Biztos vagyok benne, hogy minden gyermekvasutas pajtás ismeri a Topjoy-t. Abban is biztos vagyok, hogy nincs olyan tábor, ahol ne menne érte a sorban állás, hiszen mi sem esik jobban az embernek a hőségben, mint egy jól behűtött gyümölcslé.  Elmaradhatatlan lenne, a „Kérdezz, és a kupak majd válaszol” szólás. Valamint, hogy még akkor is veszel, ha nincs is hűtött.

Topjoy a gyártósoron
Topjoy a gyártósoron

Te ittál már szárazjégtől füstölgő Topjoy-t? Miközben mostad az üvegonból kiszedett üvegeket, és kapartad le róluk a papírt, hogy szelektíven gyűjthessük, gondolkodtál már el azon, hogy miért Tymbark felirat van az oldalán? Tudod, hogy igazából ki találta fel, hogy hogyan is jutott el az ez innivaló Magyarországra, és fel a vasútra?

1936-ban egy lengyel származású fiatal mérnők Joseph Marek álmodta meg, hogy a Limanowa hegységben szép kertek virágozhatnának és megalapította a Tymbark gyümölcstermesztő társaságot Podhaleben, több mint 75 évvel ezelőtt.

Mikor a Gyermekvasút második szakasza épült, 1949-ben a cég megvásárolta Tymbark város első autóját. 1958-ban már a negyedik generáció termesztett gyümölcsöt és szolgáltatta a Tymbark vállalatnak. 1990-ig a Tymbarknak két népi mintájú kakas volt a logója, de rájöttek, hogy ez nem egyeztethető össze a gyümölcstermesztéssel, így megváltoztatták azt. Kilenc év múlva készült el a végleges, aminek a központjában egy alma áll. Azóta nem cserélték le.

Az első kupak, ami azt üzente „fülelj” 1993-ban készült. Az elején csak 8 féle írás volt a kupakokban: „Mosolyogj!”, „Akarat”, „Örökké együtt”, „Fülelj!”, „Megvagy!”, „Hogy vagy?”, „Tartsd magad!”, „100 év”. Mára már Lengyelország területén lévő kupakokban több mint 490 féle üzenet található, és ezek a Tymbark ismertetőjegyévé váltak.

Magyarországon is Tymbark néven volt először kapható. Azonban jó pár éve az Olympos cég termékei közé került, ezért Topjoy néven, átcímkézve, de ugyanakkor még mindig Tymbark feliratú üvegekben árulják.

Topjoy
Topjoy

Nálunk is nagyon sokféle ízben lehet már kapni. Narancs, őszibarack, alma, meggy-alma, fehér szőlő, alma-görögdinnye. Mindegyik ízt 2,5 dl-es üvegben árulják, de ezek mellett, akár kétliteres Topjoy márkájú szénsavas üdítőital is kapható. Neked melyik a kedvenced?

Ma pedig már mi is ezt isszuk. Otthon kupac számra állnak a kupakok, azoknak, akik gyűjtik. Szolgáltatóház alatt a legjobb eljegyzési gyűrűnek használni a rajtuk lévő kis karikákat. Azonban nincsen olyan tábor se, ahol ne történne egy-egy ujj apró elvágása a kupakok éles szélével, vagy egy-egy üvegtörés. Ne kéne pihenő napokon a táskát cipelni, benne a sok Topjoyjal, habár általában ilyenkor már a villamoson elfogynak.

Hálásak lehetünk a Tymbark feltalálójának, illetve azoknak is, akik elkezdték itt a Gyermekvasúton is terjeszteni, különben most mit innánk táborokban?

Gyulai Zsófia

Antal Végh

Pajtás: 48. tanfolyam, VII. csoport
iFi: 58-59. tanfolyam, IX. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .