Egyéb

AKüzdelem – De mivel?

AK! A királyság

CéltáblaAz utolsó nagy középkori királyság bajban van. Te is olvastad már A Király levelét? Ott leszel szombaton, és megküzdesz a győzelemért? A válasz nyilvánvalóan igen. De vajon az első kihívás is ilyen jól sikerült?

Az íjászat napjainkban már sportként él, azonban régen, komoly jelentősége volt a csatatéren. A kora középkori Európában, még úgy gondolták az íj csak egy játékszer, nem lehet vele háborút nyerni. Erre a magyarok cáfoltak rá, akik rengeteg csatát vívtak és nyertek meg pusztán íjjal és közelharccal. Ekkor kezdett el a nyilazás is a bevett haditechnikák közé tartozni.

Manapság már sportként funkcionál, még most is rengeteg versenyt rendeznek.  Egy-egy várromban, már biztosan te is láttál lovagnak öltözött fura fickókat nyilakkal hadonászni. Te talán ügyesebb voltál a szolgálatban?

Az íjászkodás lényege pár lépésben, csak neked:

  1. Beállás
    • Kisterpeszben állunk, szemben a céltáblával, legalább 20 méterre.
  2. Kihúzás, rögzítés, célzás
    • A legkritikusabb pontok. Az íjon kifeszített húr, az ideg kihúzásával lehet ellőni a nyílvesszőt. Ehhez hátra kell húznod az ideget a beleakasztott nyílvesszővel, majd mikor céloztál a tábla közepe felé, ellőni.
  3. Nyomonkövetés
    • Ha ellőtted a nyílvesszőt, meg kell merevedj a mozdulatban, hogy láthasd jól céloztál-e. Utána nincs más hátra, mint kivenni a nyílvesszőt a céltáblából és örülni a találatnak.

Kis gyakorlással te is lehetsz profi, akár egy igazi lovag hajdanán. Vállalod a kihívást?

Szente Dávid

Pajtás: 36. tanfolyam, X. csoport
iFi: 44-45. tanfolyam, XV. és VII. csoport, Tanfolyami csoportvezető: 58., 59. tanfolyam
a SiHuHu.com alapítója

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .