Gyermekvasút

Rólunk írták:

Úttörővasút, Úttörőváros állomáson
Úttörővasút, Úttörőváros állomáson A kép forrása: http://iho.hu/blogpost/keskeny-nyomtavu-emlekeim-130224

 

A Budai-hegyek kis nagyvasútját a villamosbarátok is szívesen látogatják; Geoffrey Tribe ’69-ben, Ab van Donselaar pedig a hetvenes évek második felében néhány képet is készített róla.

19690630-D0075.jpg

Ez az a típus, amivel én már csak szoborként találkozhattam: a Rába-MVG – akkori nevén Wilhelm Pieck Magyar Vagon- és Gépgyár – 1961-től készített egy kisebb sorozatot Mk49 jelzéssel. Bár jópofán nézett ki (persze lehet, hogy csak azért tetszik, mert hasonlít a VW első kisbuszára), nem sikerült jól: akecskemétiek hamar lepasszolták őket, a Sárospatakra került két példány pedig az Úttörővasút fűtőházának 1970-es leégése után szintén ide került. A sorozatot 1971 és ’73 közt selejtezték, csak a bekezdés elején említett kiállított példány maradt meg, melynek talpraállítása egyébként folyamatban van. A képen látható 2005-ös viszont egyike volt a tűzben tönkrementeknek.

Untitled-22.jpg

„Ő” még régebbi – ’42-ben gyártották -, mégis sokat láttam: 2004-ig itt, 2007 óta pedig nosztalgiavonatok elején: a 490,039-as pályaszámú gőzös. Előtte pedig, nekünk balra – mint azt egy kis guglizással kiderítettem (nehogy azt gondolja valaki, hogy én ilyesmit fejből tudok:) – egy Banovits-féle tárcsás villamos védőjelző áll.

Untitled-17.jpg

Még mindig a román eredetű Mk45-ösök adják az immár Gyermekvasútnak nevezett üzem alapját, tehát a képen látható 2004-es számú mozdony is megvan, bár a közelmúltban korszerűsítették.

Untitled-20.jpg

Ebben a formában ez a képet se lehetne újra megcsinálni: Ságváriliget állomást a rendszerváltás utánSzépjuhásznéra nevezték át, a 2002-est pedig nemrégiben modernizálták. A háttérben látható étterem is teljesen eltűnt, pedig a régi képek alapján elég komoly forgalma lehetett. Igaz, azóta a panorámáteltakarják a fák, tehát nem olyan látványos a terasz.

Untitled-19.jpg

A jelek szerint Ab és barátai az azóta szintén bezárt és erősen lepusztulóban levő Olimpia Szállóban is megszálltak – és ha már ott voltak, kattintottak egyet a vonatra.

Itt jegyzem meg, hogy bár tudom, hogy ajelenlegigazdaságihelyzetben, meg hogynincsfizetőképeskeresletabudaihegyekidegenforgalmilátványosságaira, illetve az emberekplazábajárnaknemkirándulni (ez egyébként nem teljesen igaz), de azért jó lenne, ha a Budai-hegységben a milliárdosok villáin kívül nem majdnem mindenről csak a „bezárt, lepusztulóban van” szókapcsolatot lehetne leírni. Tudom, Hűvösvölgy végállomás elmegy, a János-hegyi kilátót felújították, az úttörőváros egy részében valami kalandpark van, a Gyermekvasút pedig kifejezetten fejlődik, de Normafa szerintem így is csak árnyéka önmagának, az erdő tavaly legalábbis (idén még nem kirándultam) sok helyen elszomorító állapotban volt ahhoz képest, amilyen gyerekkoromban volt (turistaút jelzések alig láthatók, kidőlt fák viszont sokfelé), a Libegőt, Zugligetet és a Fogast pedig inkább elkerülöm, ha jót akarok magamnak.

Untitled-18.jpg

Egy kicsit sápadt kép a 2006-osról. Jópofák ezek a mozdonyok, a hatalmas amerikai gépek jutnak róluk az eszembe.

19690630-D0074.jpg

És egy hasonló kép néhány méterrel arrébbról, a már látott Mk49,2005-össel, ismét Geoffrey-tól. Értelemszerűen ez a kép is ’69-es.

A fényképekért köszönetet szeretnék mondani Ab van Donselaarnak és Geoffrey Tribe-nak!

Szente Dávid

Pajtás: 36. tanfolyam, X. csoport
iFi: 44-45. tanfolyam, XV. és VII. csoport, Tanfolyami csoportvezető: 58., 59. tanfolyam
a SiHuHu.com alapítója

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .