TÉves vizsga

(T)Éves vizsga 2015

Szakmai vizsga
Szakmai vizsga
Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy az éves vizsgaidőszak közeledtével kisebb gyűjteményt adunk közre az előző év „legsikeresebb”, szakmai témájú elírásaiból. A dőlt betűvel szedett részek azok a válaszok, amiket nem érzünk feltétlenül jó megoldásnak.

Kezdjük is azzal a témával, amit minden gyermekvasutas kívülről fúj: mit nem szabad sohasem, például űrszelvényre fel/alá mászni; nyílt pályára felszállni.

Milyen esetekben kell a vészféket használni: öngyilkossági kísérlet; Veszéllyelzés esetén; ha az utas kihajol az ablakon / nem nyilvánít megfelelő magatartást / ellenkezik / fegyverrel támad.

Az állomásközi távbeszélő hívójele attól függ, hogy páros vagy páratlan számú járművet szeretnénk indítani, vagy attól, hogy milyen hosszú jelet küldünk.

Csillebérc állomáson VS fausz biztosítóberendezés van. A reteszt sárga-fehér emeltyűvel kell állítani.

Némi jelzési ismeret következik:

A főjelzőn sebességcsökkentés nélküli megállj jelzés várható;

Szabad a mozdonynál elérhető legnagyobb sebességgel;

A váltójelző megállj állásban van.

Indulásra készen-jelzés adásakor meg kell figyelni, hogy a mögöttem lévő vonatkísérő is résnyire nyitva van.

 

Helyismeret vagy helynemismeret?

A következő járatokra lehet átszállni a Gyermekvasútról: 23, 27, 192, 289, 294. Az alagút hossza 12,2 km, szintkülönbség a végállomások között 382 m. A Gyermekvasút építési szakaszai sorrendben: 1847-52; 1861; 1873. A környék nevezetessége: Makkovecz Imre; Koshut szobor; Városliget; pályhos kolostor; Bükkösi Mária; Makkos Mária Szent kápolna; Rádió torony; János kilátó; Sallagy kút; Erzsébeth kilátó; Magaskő. A Széll Kálmán térről a Makovecz kilátóig hogyan lehet eljutni? Az M2-essel elmegyünk a Kerepesi útig, utána H8-asra szállunk és egy kis séta…

 

A jegyvizsgáló feladata az utasellátás és az utasmegfigyelés. Az utolsó kocsiban szolgálatot teljesítő gyermekvasutast vezetőnek / zárójegyvizsgálónak nevezzük. A nyilvántartott jegyet nem kell lebélyegezni. 

Mikor érvényes a menetjegy? – erre egy részválasz: űrszelvény ha rajta feltüntetett számú ember található. 

Kik utazhatnak gyermekjeggyel? Egyszerű válasz: a gyerekek… Egy másik: 6-14 évesig terjedő személyek. Más felfogás szerint: 3-12.

A szakaszjegy 3 megállóra vonatkozik, a vonaljegy pedig ahol felszállsz onnantól amíg le nem szállsz. Nosztalgia pótjegy, akarom mondani pottjegy kiadásának feltétele: teljesárú vonaljegy, pótjegy vagy űrszelvény; más megoldás: egy általános jegy + nosztalgia jegy.

Az utastól átvett pénzen meg kell vizsgálni a következőket: MND felirat; vízkép; nem rozsdás-e; melyik bank gyárgya; rajta vannak-e a formák; Budapesten érvényes fizetőeszköz-e; papírpénzen vízminta; az 500-ason rajta van-e a biztonsági határjelző.

Két kérés az utasok részéről:

– tértivevényes jegyet kérünk;

– Széchenyihegyig kérek szépen egy teljesértékű másodosztályt.

 

Végezetül egy jegyvizsgáló mondata: Hoztunk két konténert.

Váczi Viktor

Nevelőtanár
A SiHuHu patrónusa

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .