TÉves vizsga

(T)Éves vizsga 2016.

Mémgyár - Vizsga
A téli szolgálatok állandó velejárói a gyakorló lapok, majd a februári vizsgák. Ilyenkor a kollégák pontosabb képet kapnak arról, mennyire felkészültek a gyerekek szakmai téren. Sokszor nehéz megállni mosoly nélkül a szabályok, szakkifejezések félre-/újraértelmezéséből születő válaszokat. A 2015. év gyűjtése következik, szokás szerint dőlten szedve a tévesztések – betű szerint idézve a kedves szerzőket.

A MÁV Széchenyi-hegyi Gyermekvasút Zrt.-nél pajtársak szolgálnak, bőrszínű sötét zokniban, tiszteletes magatartással. A betétlap térképe kapcsán merült fel a kérdés az egyik vizsgázóban, hogy milyen megtévesztő az, hogy kékkel húzták be a 61-es villamos útvonalát – közben a térképen az Ördög-árok vízfolyását jelző kék vonalra mutatott. A környék nevezetességei évről évre egyre bővülnek: Makoveczky kilátó, Szent Anna réti pálos kolostor romja, Bator-barlang, Baátori barlang, Siklórepülő kilövő pálya (az Anna réten), Kahr kilátó, és a csillebérci FAUVE biztosítóberendezés. Nyomtávolság: 7600 mm.

Fontos biztonsági előírás, hogy nyílpályán nem szabad leszállni. Vészféket kell húzni, ha valaki fut a vonat előtt, féktörés esetén, vagy ha nem lett kitekerve a kötőfék, úttorlasz esetén, utasbalhé esetén (utas őrjöng, kellemetlenkedik, hisztizik), ha az állam felől megállj jelzést adnak, vagy ha az egész állomáshely megállj jelzést ad. Ezt a jelzést egyébként a test körül körzéssel kell adni.

A váltóhasználhatóság feltétele, hogy az alkatrészei épek, egészségesek; rögzített alkatrészei szilárdan tartanak; a sínszékek jól mozognak (?). A váltójelző jelzése: A váltó a gyökér felől haladó menetrend szerinti egyenes jelzésen áll.

„A vonat indításra alkalmas”-jelzés feltétele, hogy a fölösleges ajtókat becsukták, a jelzést zöld fényű lámával adják. De van olyan jelzés is, ami a zöld fényű lámpa láb alatti mozgatásával adható.

Az utaskísérők, más szóval jegyőrök feladata az utasok segítsége, más szerint az utasok vizsgálata. Ki kell zárni az utasból azt, aki nincsen megfelelve az utazási feltételeknek, nem tartja be az etikát. (Viszont a zárfékezőt be kell tartani.) Ha már a vonatos szolgálatnál tartunk, a jegyvizsgáló felszerelési tárgya a menetjegytartó szekrény és a jegyvizsgáló naptár, az utasokat bárcajegyből tájékoztatja. Erre a jegyformátumra variációk: párcajegy, utánfizetett bárcajegy, utánpótlási bárcajegy. A képes bárcajeggyel ellentétben ez nem képes arra, hogy kép legyen a hátulján.

Az ebek szállításához kell szájzsák, a gazdának magával kell vinnie a kutyatájékoztatót és az oltási kézikönyvet. Érdekes előírás, hogy minimum egy kutya kell a vonathoz.

A pénztáros szolgálata megkezdésekor bemegy a pénztárosi pultba, reggel ki kell próbálni, van-e saját pénzünk. A menetjegykiadó gép (GYEMAF, más szerint MSI típusú) tartozéka a görgető, a jegyet tűzpapírra nyomtatja, ami egy teljestéri nyukta. A pénztárban elfogadni csak friss pénzt lehet, hamisítság szempontjából vizsgálni kell a vízképet, vízmintát és a vízbázisú képet. Használnak keleti bélyegzőt, a szolgálat közben feles keletkezik. A rontott jegyre példa: lehányták, a gyermek menettérti jegy színkódja az arany libafos.

A díjszabás szerint díjmentesen utaznak 1-6 éves korig, teljesárú jeggyel 14-100 éves korig. A híres emberek menetjegy nélkül vonatozhatnak.

Sikeres vizsgaidőszakot kívánunk mindenkinek!

 

Váczi Viktor

Nevelőtanár
A SiHuHu patrónusa

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .