Cikkek Klub

Delta Klub – január 30.

Január 30-án, szombaton a Delta Klub keretén belül a Mexikói úti MILLFAV, azaz a Milleniumi Földalatti Vasút – melyet a köznyelv csak kisföldalattiként emleget – végállomására látogatunk el.

1896 májusában adták át, a Vörösmarty tér és a Városliget (Fővárosi Állatkert) között közlekedő metróvonalat, a honfoglalás ezredik évfordulója alkalmából. Ez, a mai M1-es metró volt akkoriban Európa második metróvonala, amely később, 2002-ben a Világörökség része lett.

Az Andrássy utat, mint az akkori világ csodaszép sugárútját, nem akarták elcsúfítani és tovább terhelni felszíni villamosközlekedéssel, ezért döntöttek a földalatti vasút mellett. Mindössze két évig épült, a munkások kétkezi munkájának köszönhetően. A felszínről ásással haladtak lefelé. Eredeti végállomása a felszínen volt, ezt az 1970-es években szüntették meg, és helyezték át a mostani, Mexikói úti állomásra, annak hatására, hogy ebben az időben épültek Rákospalotára és környékére a lakótelepek, és az új lakók közlekedését ez jóval egyszerűbbé és kényelmesebbé tette.

Közösen betekintést nyerhetünk a járműtelepre, és a forgalom irányítására szolgáló Domino-jellegű biztosítóberendezés működésébe.

Időpont: Január 30. (szombat) 9.00-12.00

Jelentkezz a nevelőknél január 26-ig!

 

Faragó István

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .