Szakmai

GoogleMaps Transit szolgáltatásában a hazai személyszállító vonatok

Heal Edina, Dávid Ilona, Csepke András fotó: MÁVcsoport
Heal Edina, Dávid Ilona, Csepke András fotó: MÁVcsoport

A mai naptól elérhető a GoogleMaps-en a MÁV-START és a GYSEV összes személyszállító vonatának menetrendje a Google Transit szolgáltatásnak köszönhetően.

A Google, a MÁV-START és a GYSEV közös sajtótájékoztatón jelentette be a legújabb informatikai fejlesztését, melynek köszönhetően mostantól a keresőóriás térkép alkalmazásának (GoogleMaps) útvonaltervezője felhasználja a statikus vasúti menetrendet, így a városok közötti útvonaltervezés nagyban leegyszerűsödött és XXI. századivá vált. Napjaink legnépszerűbb térképszolgáltatásának útvonaltervezője valamennyi asztali számítógép böngészőjéből elérhető, sőt az okostelefonok egyik elengedhetetlen alkalmazása is. A mobilitásnak köszönhetően bárhol is vagyunk az országban okostelefonunk segítségével könnyedén megtervezhetjük a hazautat.

A MÁV-START vezetője elmondta, hogy a fejlesztés 4 hónapot vett igénybe és összesen 11 millió forint ráfordítást igényelt, így vélhetően ez volt ár/érték arányban a vállalat egyik legjövedelmezőbb projektje. A menetrendi adatokat minden éjfélkor frissítik majd, így a napi változások és a vágányzári menetrendek naprakészen elérhetőek lesznek a Google számára. Ezeket az adatokat (GTFS) a cég egy díjmenetes regisztráció után bárki számára elérhetővé teszi, így a statikus adatok nem csak a Google alkalmazásaiból köszönhetnek majd vissza a későbbiekben.

Dávid Ilona elnök-vezérigazgató asszony felhívta a figyelmet, hogy az útvonaltervezés során egy gombnyomással betölthetjük a MÁVcsoport weboldalát, ahol jegyünket is megvásárolhatjuk. Amennyiben az új jegyértékesítési rendszer tovább fejlődik, úgy akár közvetlenül a Google térképéből is megvásárolhatjuk majd a menetjegyünket.

A láthatáron van egy hamarosan beérő fejlesztés is, melynek köszönhetően a késésekkel is számol majd a rendszer, hiszen a BKK járműveihez hasonlóan a vonatok aktuális pozícióját is látni fogja.

Nemzetközi útvonaltervezés a helyi és helyközi közösségi közlekedéssel (A miénktől a berlini kisvasútig)
Nemzetközi útvonaltervezés a helyi és helyközi közösségi közlekedéssel (A miénktől a berlini kisvasútig)
Hazai útvonaltervezés a helyi és helyközi közösségi közlekedéssel (A miénktől a LÁEV kisvasútig)
Hazai útvonaltervezés a helyi és helyközi közösségi közlekedéssel (A miénktől a LÁEV kisvasútig)

Bár a fejlesztés elsősorban a nemzetközi és városok közötti utazásokat hivatott segíteni, de nem hanyagolható az sem, hogy ugyanebbe a rendszerbe integrálták már több város helyi közlekedését is. Így óriási séták nélkül, a városi és városközi járatokkal közösen tervezhetjük meg utazásunkat például Hűvösvölgyből a Miskolc, Dorottya utcához, vagy akár Berlin, Wuhlheidehoz. Ám a budapesti lakosságnak mégis talán az elővárosi vonatok és a BKK közös útvonaltervezési lehetősége a legnagyobb segítség, hiszen amennyiben gyorsabb, telefonunk a városon belül is vonatra szállít majd minket pl.: Ferihegy-Belváros, vagy KöKi-Kelenföld viszonylatban.

Az új rendszer a városon belül is nagy segítség. Nem mindegy, hogy 39 perc vonattal, vagy 61 perc csak helyi közlekedéssel
Az új rendszer a városon belül is nagy segítség. Nem mindegy, hogy 39 perc vonattal, vagy 61 perc csak helyi közlekedéssel – https://goo.gl/maps/gwWfz3Lqi6k (GoogleMaps)

Ahogy a kérdésekre a Google hazai képviselője elmondta, a Volánbusz még meg sem kereste őket hasonló kezdeményezéssel.

Kisvasutak közül csupán a MÁV-START üzemeltetésében álló balatonfenyvesi lett integrálva a GoogleMaps rendszerébe, de a Microsoft térképében már több éve tervezhettek akár a mi Gyermekvasutunkkal is.

Microsoft térkép - Gyermekvasút
Microsoft térkép – Gyermekvasút

(A hasonló útvonaltervezők jellemzője, hogy folyamatosan fejlesztik magukat a felhasználók a szokásai alapján. Így idővel még gyorsabban kaphatunk majd életszerűbb útvonalterveket.)

Szente Dávid

Pajtás: 36. tanfolyam, X. csoport
iFi: 44-45. tanfolyam, XV. és VII. csoport, Tanfolyami csoportvezető: 58., 59. tanfolyam
a SiHuHu.com alapítója

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .