Egyéb Érdekesség

Pentatonix – avagy az a cappella mesterei

Bizonyára sokan hallottátok már azt a kifejezést, hogy „a cappella”, de mit is jelent ez valójában? Az a cappella egy olasz kifejezés -úgyhogy közel áll hozzám- ami annyit takar, hogy „templomi stílusban”. Nagyon régen, amikor a Vatikáni nagy-nagy kápolnában (Sixtus-kápolna) a misékhez katolikus énekekre volt szükség, egy hatalmas probléma akadt; nem volt elég hely a zenekarnak és a kórusnak a karzaton. Így hát arra jutottak, hogy zenekari kíséret nélkül, csak énekhanggal fognak dalolni, templomi stílusban azaz a cappella.

Kezdetben tehát leginkább liturgikus (egyházi) és klasszikus darabokat acappelláztak, azonban idővel rájöttek az emberek, hogy a könnyű zenei művek is rendkívül szépen szólnak tiszta hangokkal. Így vált ebből az egyházi énekből egy igen népszerű de nem éppen egyszerű zenei stílus/műfaj/típus, kinek hogy tetszik.

Rengetegen alkotnak a cappella előadásokat mint például Bobby McFerrin vagy Van Canto. De ami szerintem a legközelebb állhat hozzánk, és ami felkeltheti az érdeklődéseteket a műfaj iránt az a Pentatonix nevű zenekar. A Pentatonix 5 texasi fiatalból álló együttes, akik mai pop és népszerű számokat „fordítanak le” a cappella nyelvre. Októberben jelent meg a legújabb alkotásuk, amiben a mindenki által jól ismert Hallelujah számot éneklik el, baromi jól. Ez a videó elég sok figyelmet kapott, szó volt róla az Indexen, TV-ben is meg minden. Bár szerintem vannak jobban sikerült számaik (szubjektív vélemény) de jól mutatja ez a klipp, hogy mennyire profikról van szó. Javaslom, hogy keressetek rá a Youtube csatornájukra és mazsolázzatok a sok-sok jó dal közül.

Egyébként a Pentatonixen kívül van még egy csomó jó együttes; ezek a menő srácok például a Disney mesék dalait dolgozták fel a cappella stílusban, egy videóban:

Vagy a magasan a legjobb acappella a magyar zene fejlődéséről a Nobilissima zenekartól Jammallal:

 

Szóval bíztatok mindenkit arra, hogy hallgasson bele pár ilyen cuccba és reméljük már a cappellázva fogtok elaludni. 😉

UI: Nem kaptam pénzt a zenekartól hírdetésért 😛

Törölt felhasználó

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .