Érdekesség

Gyorsítsd fel az internetet egy apró trükkel

Google DNS
Google DNS

Egy kellemesen csábító cím után nézzük a valóságot. Informatika órán elvileg elhangzik, hogy a weboldalak úgynevezett domain címei (pl.: google.com) csak arra szolgálnak, hogy a felhasználók életét megkönnyítsék, hiszen egy hosszabb számsort helyettesítenek (pl.: 216.58.209.174). Barátságosabb a google.com-ot begépelni, igaz?

Ha begépelünk egy ilyen címet, akkor a számítógépünk egy úgynevezett DNS szerverhez csatlakozik, mely „lefordítja” a mi nyelvünkről a weboldal betűkből álló címét egy számsorra és az alapján találja meg az általunk kívánt weboldalt. Ez néhány hazai szolgálatónál, akár több másodpercet is igénybe vehet. Néhány kattintással azonban átállíthatjuk számítógépünket a Google saját DNS szerverére, mely a tapasztalatok alapján lerövidíti ezt az időt.

Ehhez Windows operációs rendszerek esetén nem kell mást tennünk csak a START menü keresőjébe írni a következőt: Hálózati és megosztási központ, vagy a jobb alsó sarokban a hálózati beállításokat megnyitni.

Ezután kattints az épp aktuális kapcsolatra, ahol a Tulajdonságok gombot válaszd! Ebben az ablakban a TCP/IP protokoll 4-es változatára kattints kétszer. Itt az értékeket a kép alapján állítsd be!

(A cikk tartalma valóság bőven leegyszerűsített verziója,  az itt leírtakért felelősséget nem vállalunk, de kipróbáltak és a leírtaknak megfelelően működnek)

Szente Dávid

Pajtás: 36. tanfolyam, X. csoport
iFi: 44-45. tanfolyam, XV. és VII. csoport, Tanfolyami csoportvezető: 58., 59. tanfolyam
a SiHuHu.com alapítója

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .