Cikkek Programok Tanfolyam

Az 59. tanfolyam tanárainak bemutatkozása

A tanfolyam tanárai ugyan nem készültek nektek bemutatkozó videóval, de ők is nagyon vártak már Titeket.

Olyan dolgokat fognak tanítani nektek, amikről az iskolában még biztos nem hallottatok. Lesz itt Helyismeret és Kereskedelem tantárgy, Forgalmi és Jelzési Ismeretek, és a hihetetlenül, de nem megjegyezhetetlenül hosszú nevű Távközlő- és Biztosítóberendezések. Pontosan öt! Íme, mindegyikből egy kis ízelítőt kaphatsz, mielőtt még megkezdődnek a tanfolyamos órák…


Forgalmi ismeretek (vagyis az F2)

Füstös István (F2)Tóth-Angyal BrigittaEzeken az órákon István bácsival és Brigi nénivel mindent meg fogtok tanulni a vasutas élet alapjairól. Megtudjátok, hogyan néz ki egy állomás, kik teljesítenek szolgálatot egy szerelvényen, mire mondjuk azt, hogy „vonat”, és persze a legfontosabbat, hogy MIT NEM SZABAD SOHASEM?


Jelzési Ismeretek (F1) 

Bauer Károly (F1)Ha már lesz F2 óra, akkor kell lennie F1-nek is, mégpedig Bauer Karcsi bácsival, aki régen a Gyermekvasút vezetője volt. Már az első órán tudnotok kell, hogy minden, ami piros, igazából vörös a vasúti jelzők világában, és hamarosan már fel fogjátok ismerni a Megállj!-jelzést, és persze ti is fogtok tudni adni rengeteget, zászlóval, tárcsával meg síppal is. 


Távközlő- és Biztosítóberendezések 

MBalassa László (Távközlés és Bizt. ber.)égis hogy mennek a pályán maguktól a vonatok? Hogyhogy sohasem ütköznek össze? Hogy tudnak egy állomáson találkozni? Hogyan tudhatjuk, hogy merre jár a vonat? Ezekre a kérdésekre mind választ kaphattok Bizt. Ber. órán, ahol mindenféle egyszerűbb és bonyolultabb gépezetet meg fogtok ismerni, ami segít nekünk a váltók és jelzők állításában, ellenőrzi, hogy mindent jól csináltunk-e.  Különböző telefonokat is megtanultok majd használni, amikkel a másik állomásokat hívhatjátok. Balassa Laci bácsi mindenben segíteni fog.


Kereskedelem

Váczi Viktor (Kereskedelem)Nem kell ide bankári szaktudás, még csak matek érettségi sem! Nincs túl sok jegyfajta, azokat is meg lehet különböztetni egymástól, az áruk is könnyedén megjegyezhető. Máris mehetsz a pénztárba vagy a vonatra jegyeket árulni! De előtte egy pár óra Viktor bácsival, aki nemcsak kereskedelem tanár, hanem nevelő és állomásfőnök is a Gyermekvasúton.


Helyismeret

Körtvélyesi Eszter (Helyismeret)

Rózsa János (Helyismeret)

Körtvélyesi Eszterrel sem csak a tanórákon, hanem a nevelői irodában, a Gyermekvasutas Múzeumban is találkozni fogsz. Ő és Rózsa János bácsi fogják oktatni a Helyismeretet, ami az egyik legizgibb tantárgy. Megismeritek majd a Gyermekvasút környékét, a kilátókat, buszokat és a vasút történetét. Ez azért jó, mert tudtok majd útbaigazítást adni egy eltévedt utasnak, esetleg mesélni is tudtok neki róla, hogyan is épült a Gyermekvasút. És még valami! Ebből a tantárgyból nem csak tanórák lesznek, kirándulni is fogtok, hogy megismerjétek azokat a helyeket, amikről az órán szó volt. Elárulom, vizsgázni is játékosan, kirándulás közben kell majd!


Sok-sok sikert a tanfolyamhoz!

Ne feledd: kérdezni mindig szabad, valamikor a tanároknak is ugyanolyan új volt minden, mint most NEKED! 🙂

Hraskó Anna

Pajtás: XV.
Tanfolyam: 58-59.
II. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .