Egyéb

Mindenki

Mindenki
Mindenki

Vasárnap osztották ki az idei Oscar-díjakat, idén pedig ismét magyar sikert hozott az est. Szobrot kapott ugyanis Deák Kristóf Mindenki című filmje, mint a legjobb élőszereplős rövidfilm. Hurrá!

Mivel nagy dolog egy magyar Oscar-siker, gyakorlatilag minden médiumban olvashattunk a filmről, amely egyaránt kapott hideget és meleget is a(z önjelölt) kritikusoktól. Egy film megítélése persze teljesen szubjektív, ráadásul egy díjazott alkotás esetében mindig felmerül az örök „Csak azért tetszik, mert nyert” vs. „Neked aztán semmi sem jó” ellentét. Ehhez hasonló viaskodásba semmiképp sem szeretnék bocsátkozni: a Mindenki szerintem egy nagyon szép film. Nem vicces, nem fordulatos, nem hosszú, még csak menő effektek sincsenek benne. Nem egy Star Wars, nem egy Galaxis őrzői, és nem is a következő Terminátor. Nem tudományos, nem foglalkozik nagy történelmi kérdésekkel. Mindezek helyett emberi.

Nem szeretném spoilerezni a cselekményt, így csak az alapszituációt vázolom. Egy kislány új iskolába kerül, ahol jóban lesz az osztály tipikus menő csajával, és bekerül az iskolai kórusba, amelyik a legjobb az egész országban. Olyan mozzanatokat emel ki, amelyek szerintem mindannyiunk számára ismerősek.

A film angol címe Sing (azaz énekelni), amely ugyan jobban utal arra, hogy mi is fog a film középpontjában állni, a magyar cím nekem mégis jobban tetszik most már, hogy láttam a filmet. (Igaz, angolul nem láttam, lehet, hogy úgy a Sing is menő.) A film ugyanis sokkal mélyebb üzenettel bír, mint hogy egy csapat gyerek énekel. A Mindenki egy film az igazságtalanságról (a felnőttek igazságtalanságáról), amit egy gyerekkóruson keresztül ábrázol, nagyon is hűen. Rámutat arra, hogy nem mindig az a jobb, ami szebb, hogy nem minden a csillogás, és hogy talán nem minden a győzelem. Ezek talán elcsépelt alapigazságoknak hangozhatnak, nekem ugyanakkor mégsem keltette a sablonosság érzését a film.

A film mondanivalóját persze mindenkinek magának kell megtalálnia, de talán leginkább arra mutat rá, hogy a gyerekek gondolkodása még mentes mindenféle igazságtalanságtól. Erre utalhatnak a rendező szavai is, aki – többek között – a következő mondattal vette át a díjat:

„Ajánlom ezt a díjat azoknak, akik jobbá tehetik ezt a világot, a gyermekeknek.”

Jó, jó, de hol tudom megnézni?!

Itt a film hivatalos előzetese:

Itt pedig meg tudjátok nézni online, ingyen, teljesen legálisan, de siessetek, mert csak március 5-ig.

Aki pedig csak a betétdalt szeretné meghallgatni, ide kattintson.

Végezetül pedig csak annyit kívánok, ne hagyjátok magatokat elrontani, bátran vegyétek észre az Erika néniket, és merjetek Ti is Lizák lenni!

Címkék

Faragó István

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .