Cikkek Érdekesség Hírek

Központi felvételik

Lehet,  hogy már túlestél rajta, lehet hogy még nagyon távol vagy tőle,  azonban biztosan vannak olyan csoporttársaid,  akik már hónapok óta erre készülnek: holnap (2018. január 20-án, szombaton) írják a középiskolába készülők a központi felvételit. 2×45 perc,  egy matek és egy magyar feladatsor,  amin a „következő 4 vagy 6 évük múlik” biztos hallottatok már hasonlót. Ez a cikk főként a felvételizőknek szól: összegyűjtöttünk nektek 7 apró tippet, amitől még jobb lesz a felvételitek!

  1. Pakolj össze előre mindent!

A ruhád, tollaid, vonalzót, körzőt, zsepit— ne reggel kelljen összekapkodni a dolgokat a nagy rohanásban.

  1. Aludd ki magad!

Előtte egy  nappal már felesleges tanulni es lestrapálni magatokat.  Feküdj le inkább  korán és relaxálj! Kipihent fejjel még a legnehezebb matekpélda is könnyebben oldódik meg. Nem azon az utolsó megoldott matekpéldán fog múlni a pontszámod,  hidd el! Inkább vacsizz valami finomat, vegyél egy meleg fürdőt, hallgass zenét, olvass egy kicsit, csak ne maradj fenn túl sokáig.

  1. Reggelizz!

…valami nagyon finomat. Ettől lesz energiád, nagyon fontos, hogy olyat egyél, ami jólesik és nem leszel hamar éhes utána. Egy müzli joghurttal és gyümölcsökkel, szendvics minden jóval vagy egy rántotta biztos beindítja az agytekervényeid működését.

  1. Vigyél magaddal nasit!

Noha alaposan megreggeliztél, a hosszú utazás és az első feladatsor kitöltése után könnyen megéhezhetsz. Ne hagyd,  hogy elfogyjon az energiád. Egy kis étcsokival, aszalt gyümölccsel vagy banánnal hamar sok energiához juthatsz (akár két feladat megoldása között is bekaphatsz egy kocka csoki), és még a gyomrodat se terhelik meg.

  1. Igyál vizet!

Reggelire, felvételi előtt, közben, után! Ez is segít, hogy jobban vágjon az eszed és élénkebbnek érezd magad. Akár meg is moshatod az arcod a két teszt közti szünetben, remekül felfrissít!

  1. Vegyél nagy levegőt!

Lehetetlenség lenne azt tanácsolni, hogy ne izgulj, pedig az lenne a legjobb: lazán megoldani a feladatokat, mintha mi se múlna rajta .Tényleg olyan sok múlik? Egy rosszabb iskolában is lehet jó osztályközösséged, és egy jobban is kifoghatsz olyan tanárokat, akikkel nem leszel egy hullámhosszon, és ez nem a pontjaidtól függ. A középiskolai központi felvételi valószínűleg csak nagyon kis részét fogja befolyásolni az életednek (pláne, hogy ott van még a szóbeli is a legtöbb helyen!) De azért persze hozd ki magadból a lehető legtöbbet.

  1. Ellenőrizz!

A legidegesítőbb, ha elírások, félrenézések miatt kapsz pontlevonást – hogy elkerüld ezt, olvasd át még egyszer a fogalmazásod, számold át újra a matekpéldát, mielőtt lejár az idő!

A sihuhu szerkesztősége nevében nagyon sok sikert és magas pontszámokat kívánok a felvételihez! 🙂

Hraskó Anna

Pajtás: XV.
Tanfolyam: 58-59.
II. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .