Cikkek Egyéb Gyermekvasút

Minden, amit tudni kell! – Éves szakmai vizsga 2017/18.

Szakmai vizsga
Szakmai vizsga

Kedves pajtások! Az alábbi cikkben mindent megtudhattok az ez évi szakmai vizsgával kapcsolatban. Fontos a sikeres vizsga letétele hiszen ti is tudjátok, hogy ez kötelező a további gyermekvasutas „pályafutásotokhoz”. Na de csapjunk is bele!

VIZSGAIDŐPONTOK:
A Segédlet első oldalain is megtalálhatjátok az erről szóló tájékoztatót, de leírom a tudnivalókat. A vizsgaidőszak 2018. február 8-tól március 14-ig tart a szolgálatokban. Hétfőnként az üzemszünet miatt nincs éves vizsga. Ebben az időszakban minden szombaton és vasárnap szintén lesz vizsga. Utolsó javítóvizsga lehetőség március 16 és 17-én van. A szolgálatokban 7:40-8:50 között tudtok majd vizsgázni. Hétvégénként szolgálaton kívül pedig 9:30-tól.

Tehát az utolsó vizsganap 2018. március 17.
A vizsgaalkalomra ne felejtsd elvinni az ELLENŐRZŐDET és a GYERMEKVASÚTI IGAZOLVÁNYODAT!
Ha nem a saját csoportod szolgálatában fogsz vizsgázni, akkor SEM kell jelentkezned külön arra az időpontra, amit választottál!

 

A VIZSGA MENETE:

A vizsgán egy 4 oldalas feladatlap lesz, nagyon hasonló mint az „A;B;C” feladatlapok, amiket az eddigi szolgálatokban oldottatok meg. Tartalmazni fog minden tanfolyami tantárgyból feladatokat és még „R” jelöléssel ellátott rendelkező szolgálattal kapcsolatos kérdéseket is. Ennek a megírására 45 percetek lesz, ezt szolgálatban eléggé pontosan be kell tartani, mivel fel kell menni és elkezdeni az aznapi munkát. Viszont, ha tudod magadról, hogy lassabban írsz vagy nem gyorsan oldod meg a feladatlapot, akkor azt ajánlom, hogy válassz egy hétvégi időpontot, hiszen akkor kicsit tovább írhatod – amennyiben folyamatosan írsz. A vizsgán mindegyik feladatra kapsz egy százalékot annak függvényében, hogy mennyit hibáztál.   A vizsgán 3 eredményt érhetsz el: „Kiválóan megfelelt” értékelést kap az, aki maximum 3 feladatban hibázott és a hibás feladatai mind 80% fölötti százalékot kaptak. „Megfelelt” értékelést kap, aki az „R” jelzésen kívüli feladatokon eléri a legalább 80%-ot. Ha 4-es, 5-es, 6-os vagy, akkor elegendő a 70% is. Abban az esetben, ha valaki ez alatt teljesít annak a vizsgája „sikertelen” lesz. Nem kell csüggedni ilyenkor sem, hiszen az után még 2 lehetőséged marad a vizsga javítására (megfeleltről is lehet kiválóan megfeleltre javítani).

Ha elsőre  „Kiválóan megfelelt”-re vizsgázol, bejutsz a középdöntőbe, de emellett bizonyos szolgálati körökhöz is szükséges ez a minősítés (részletek a Segédletben).

KÉSZÜLÉS:

A vizsgában kizárólag az évente kiadott Segédlet kérdéseit teszik fel. Azt ajánlom, hogy először az ebben szereplő kérdésekre adott válaszokat tanuld meg jó alaposan, ha mindent betűről betűre tudsz, akkor semmi váratlan nem érhet. Már említettem a gyakorló lapokat (ABC) – nagyon sokat segít, ha ezeket is megoldod otthon, hiszen így gyakorolhatod a tényleges vizsgakérdéseket, sőt azt is megnézheted, hogy beleférsz-e az időbe.  A munkafüzet is jó barátod lehet, mivel abban megtalálod az összes vizsgafeladatot egy helyen. A kiválóan megfelelt eredmény érdekében nagyon kell tudni a rendelkező teendőit is, ha ezzel kicsit hadilábon állsz, a teljes rendelkező oktatást megtalálod a Sihuhun. Érdemes ellátogatni az oldal szakmai részére, mivel ott még temérdek érdekes segítő anyagot találhatsz!

Remélem, tudtam segíteni!

SIKERES VIZSGÁT KÍVÁNOK!
Ide kattints a szakmai anyagokhoz!

Bikkes Katica

Ifivezető VIII. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .