Érdekesség Hírek Programok

Gyermekvasút Nyomában!

Ha március 15-e, akkor Nemzeti Ünnep. Ha március 15-e, akkor Petőfi, Nemzeti Dal, Nemzeti Múzeum, Pilvax. Ha március 15-e, akkor nappali teljesítménytúra!

Már hosszú évek óta vasutunk tavaszköszöntőjének tekinthetjük a rendszerint március 15-én megrendezésre kerülő, Gyermekvasút Nyomában névre hallgató nappali teljesítménytúrát, amelyen 20 km hosszan barangolhatod be a Budai-hegységet, Széchenyi-hegytől Hűvösvölgyig.

Nono, ha eleget tanultál a vizsgára, már csóválhatod is a fejed, elvégre 20 km-en keresztül csalinkázni a 11,2 km-es vasutunk mentén elég sok vargabetűre, sőt, már-már tájékozódási zavarra utal. A túra nyomvonala nem követi végig pályánkat, érinti a már fentebb említett vizsgák betétlapjain található nevezetességek nagy részét, felcaplat a János-hegy és a Hárs-hegy tetejére, s persze közben a Gyermekvasút állomásait is keresztezi.

A teljesítménytúra kezdőpontja stílszerűen Széchenyi-hegy állomás, a rajt 8:00 és 10:00 között van, a váróteremben lehet nevezni. A túra díja 1.100 forint, de egykori és jelenlegi gyermekvasutasok kedvezményt kapnak, 700 forintért túrázhatnak!

A kirándulás folyamán legyen nálatok mindenképpen elegendő étel és ital, hogy ne szenvedjetek az út során, de persze az iránytű és az ehhez hasonló tájékozódást segítő kütyük is csak előnyötökre válhatnak. Fontos, hogy öltözzetek rétegesen, ne fagyoskodjatok, s persze javasoljuk, hogy a pipás meg madaras menő nadrágok és cipők helyett a Király-féle mackónadrág és a jó öreg túrabakancs díszítse lábaitokat.

A túra összesen 15 ellenőrző ponton halad át, ahol ráadásul ismerősökkel is találkozhattok, hiszen jelenlegi és egykori gyermekvasutasok fognak majd pecsétet nyomni a nevezési lapotokra, a célban -ami a Gyermekvasutas Otthonban lesz majd- pedig oklevéllel és kitűzővel is gazdagabbak lesztek!

Az elmúlt évek során nem egyszer kellett zord körülményekkel megküzdeniük a kirándulóknak. A közelmúlt leghírhedtebb sztorija 2013., amikor több, mint félméteres hóban kellett gázolni, de egy évvel később sem volt sokkal kellemesebb a helyzet, amikor délután 3 óra körül egy régóta esedékes égi áldás szanaszét áztatta a Budai-hegységet. Az előrejelzések szerint idén szerencsére nem kell félnünk hasonló kellemetlenségektől, 10-12 fokos időjárás, esetleg némi szél, és nagyon minimális csapadék szerepel a kínálatban.

Nagyon jó szívvel ajánljuk ezt a túrát, ahol saját állóképességetek tesztelése mellett, egy nyugodt, kellemes hangulatú napot tölthettek el a hegyekben, távol a szmogtól, családdal, barátokkal, ismerősökkel, vagy bárki mással, akivel jönni szeretnétek!

A Gyermekvasút Nyomában további részletei erre a linkre kattintva érhetőek el. Jó túrázást mindenkinek!

 

Faragó István

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .