Cikkek Egyéb Gyermekvasút Hírek Kultúra Szakmai Vasúton

Nyomtávolság: 760mm… Vagy mégse?

Rögtön az elején szeretnék mindenkit megnyugtatni, a Gyermekvasút nyomtávolsága valóban 760 milliméter, a vizsgán erre a kérdésre kizárólag ez a válasz elfogadható. Azonban fűtőházunkban már nem csak 760 milliméteres nyomtávolságú járművek találhatók. A képen látható kis teherkocsi normál nyomtávolságú, és a közelmúltban érkezett hozzánk a budapesti HÉV-től. A kocsi igen régi, 1895-ben gyártották Aradon.

Na de mire lesz jó itt egy kocsi, ami nem tud közlekedni a Gyermekvasút pályáján? – merülhet fel a kérdés. Azonban ez a kocsi tud közlekedni nálunk – egy kis segítséggel. Picit több, mint egy éve érkezett hozzánk egy un. zsámolyozó kocsi a kecskeméti kisvasútról (erről bővebben ebben a korábbi cikkünkben olvashattok). Ennek a kocsinak a szerepe, hogy keskeny nyomtávolságú vágányokon normál nyomtávolságú kocsikat lehessen rajta szállítani. A működés elve nagyon egyszerű, a normál nyomtávú kocsi egyszerűen rááll a zsámolyozó kocsira, és így szállítani lehet azt. A kocsi kialakítása persze ennek megfelelően különleges, nagyon alacsonyan van a rakfelület (képek az erről szóló cikkben találhatók), hogy a normál nyomtávolságú kocsi ne nyúljon túl az űrszelvényen. Magyarországon nagyon kevés ilyen készült, ezért is fontos ennek helyreállítása a közeljövőben.  Így egyszer majd egy fotós tehervonatba sorozva impozáns látványt nyújthat, ahol ez a külsejében megújuló, ugyancsak különleges nagyvasúti kocsi testesíti majd meg a rakományt.

A múlt hónapban egy másik izgalmas fotó is láthatóvá vált fűtőházunkból. Illetve ezen a képen nem is a fűtőház, hanem dízelmozdonyaink kaptak központi szerepet. A cikk elején látható képen az összes, hazánkban található, Mk45-ös sorozatú dízelmozdony látható. A kép apropóját egy hétfői üzemszünetben egy osztrák turistacsoport látogatása adta. Hazánkban ezeken kívül még egy darab Mk45-ös sorozatú mozdony található, Füzéren, a néhai hegyközi kisvasútnál, ez azonban sajnos csak kiállítva tekinthető meg.  Jobbra a Hűvösvölgyben készült fűtőházi beállás tekinthető meg másik perspektívából is, lentebb pedig látható a Füzérkomlóson kiállított Mk45-2009.

A füzérkomlósi kép kivételével az összes kép Csanádi Sándor úrnak, a vontatási telep vezetőjének köszönhető.

 

 

Bikkes Katica

Ifivezető VIII. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .