Kultúra

Moszkvától Vlagyivosztokig: A Transzszibériai vasútvonal

A Transzszibériai vasútvonal a világ leghosszabb, Oroszország legfőbb vasútvonala, hossza 9288 kilométer. Mindezt Vlagyivosztok felé 147, visszafelé 148 óra alatt teszi meg. Kevesebb mint húsz százaléka található Európában, tehát a nagy része Oroszország Ázsiai részén terül el. Anno Moszkva helyett Szentpétervár volt indulóállomása, s Vlagyivosztokig a maga 9508 kilométeres útját tette meg. Ahogy Oroszországban mindenhol, itt is 1520 milliméteres a nyomtávolság. A vonatok kétvágányú, villamosított pályán közlekednek. Útvonaláról lehetőség van továbbutazni Kína és Észak-Korea felé.

Építését 1891-ben kezdték el, a későbbi II. Miklós cár felügyeletével. A teljes útvonal 1901-ben készült el. Érdekesség, hogy hasonlóan a Budapesti 2. metróval, ezt a vasútvonalat is két irányból építették, s valahol út közben „találkoztak” a megépített szakaszok. 1903. július 13-án adták át a vasútvonalat a nagyközönségnek ‒ ekkor még a Bajkál-tavon a szerelvények vasúti komp segítségével keltek át. (Ilyenre Magyarországon is volt példa: Dunaújváros és Szalkszentmárton között a Dunán egy ideiglenes hajóhídon kelt át néhány katonavonat a Pajzs ’77 program keretében). 1904 telén a japán-orosz háború miatt sürgőssé vált a pálya megépítése a tavon keresztül. Ezt tél lévén a tó jegén keresztül épített pályán oldották meg. Amikor a háborúnak vége lett készült el a Bajkál-tavat elkerülő szakasz, s ezzel a vonal tulajdonképpen teljesnek tekinthető. Az Orosz Birodalomnak mindez 1 455 413 000 arany rubeljába került, de már akadály nélkül közlekedhettek a vonatok, az Atlanti-óceántól egészen a Csendes-óceánig.

Monumentalitását az a tény is igazolja, hogy észak-déli irányba közel 3500, kelet-nyugati irányba pedig közel 7000 kilométert tesz meg. Ezalatt 87 nagyobb várost érint, s nyolc időzónán halad keresztül. Több nagy folyón is keresztül halad, például a Volgán, vagy az Ob folyón. A legismertebb vonat, ami végighalad rajta az Oroszország expressz.

 

Gróh Dániel, III. csoportos ifiképzős pajtás írása

Hraskó Anna

Pajtás: XV.
Tanfolyam: 58-59.
II. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .