Érdekesség Gyermekvasút Programok

50 Milliós játszma – Ahol helyettünk a pénzünk esik le

A pénz eső, amely nem feltétlen jelenti, hogy gazdag lett valaki és a taktika, amit akkor kell bevetni, ha már a tudástárunk is kiürült. Az 50 milliós játszma nem volt mindig ilyen. Lessünk is bele, akkor milyen volt az elmúlt pár év a vetélkedő életében?

Mennyire öreg ez a műsor?

Őszintén szólva egyáltalán nem. Pontosabban 2010. december 20-án volt a premierje az USA-ban (de még ennél is korábban az angol szigetországban, hol még ugyanezen év, május 24-én indult el). Ott, mint a korábban említett Maradj Talpon (Nagy-Britanniában) csak egy évadnyi időt kapott, de itt már 12 epizód után mondhatott búcsút a nagyvászonnak.

Érdekességként a briteknél is nevet változtattak csak úgy, mint itthon. Bár náluk a pénzbeli nyeremény csökkenése miatt a korábbi  ’’1 millió Fontos esés’’-ről a mai napig is futó ’’100 ezer Fontos ejtés’’-re.

Ott is látszik a különbség, hogy míg Nagy-Britanniában az eddigi 15 évad alatt ’’csak’’ 136 epizódot játszottak le a tévében, Magyarországon a 6 évad alatt mindösszesen 191-szer izgulhattuk végig, meddig jut el a páros a vetélkedőben. Franciaországban már a 820. (!) epizódnál járnak 9 évad alatt (habár most ott is leállították egy időre).

Rákóczi Feri, amikor még „csak” 40 millió volt a főnyeremény

Itthon többször cserélt már műsorvezetőt az 50 Milliós Játszma. Először Rákóczi Ferenc (no nem a felkelést vezető, 500 Forintoson nézelődő erdélyi fejedelem) az indulástól egészen 2013-ig, majd Liptai Claudia folytatta 2015-ben. Mostanában pedig Majoros Péter „Majka” a 2016-os év kihagyása után 2017-től kezdve köszönti esténként a TV2-n a szereplőket és a nézőket a stúdióban és a képernyő előtt is.

Legújabb műsorvezető, Majka

Milyen egy rész ebből a műsorból?

A két emberből álló csapatnak (akik már ismerik egymást) 50 darab 1 millió Ft-os kötegeket kell tetszőleges válasz mezőre (csapóajtóra) elhelyezniük. Persze az lenne a legegyszerűbb, ha mindegyikre tennének és tuti továbbjutnak valamennyi pénzzel. Ilyen természetesen nincsen, mert mindig üresen kell hagyni egyet.

A játék kezdetén bemutatják röviden a játékosokat, ezek után elkezdődik a megmérettetés. Minden egyes kérdés előtt két téma közül választanak. Ezen témák általában nem írják le, hogy pontosan milyen kérdés lesz (nem feltétlen a kategóriát nevezik meg, lehet akár a „csík” szó is, ami után a kérdés Csíksomlyóról szólt), ezzel is nehezítve a versenyzők dolgát.

Minden válaszra 1 percet kapnak, hogy feltegyék a pénzüket. Ha nem sikerül mindet feltenni vagy leesik a 60 másodperc leteltével, akkor a leesett mennyiséget a műsorvezető elveszi tőlük, azzal már nem játszhatnak. Olyan esetben, amikor mind a 4 helyre tesznek, akkor automatikusan kiesnek és pénz nélkül térnek haza. Külföldi változatokban megszokott, hogy egyre több idejük van, ahogy közelednek a játék vége felé (az Államokban például időkorlát sincsen a legutolsó kérdésnél).

Ezekkel együtt a 5. kérdéstől kezdve egyre kevesebb válasz lehetőségük van (a 6. és 7. kérdésnél is 3 és az utolsó nyolcadiknál csak egy).

Változatok mindig vannak ilyen műsoroknál?

Hát hogyne! Mint eddig már megtudhattátok elég gyakori, hogy egy-két országban máshogy vannak a szabályok (ritka is, hogy mindegyikben ugyanolyan a teljes műsor – na az tuti unalmas lenne).

Az USA-ban például van:

  • „Gyors Csere”: Játék közben lehet felhasználni. Plusz 30 másodpercet ad a játékosoknak, hogy át tudják pakolni a pénzüket. Ez a hetedik kérdésnél nem használható fel.
  • „Végső tipp”: Az utolsó kérdésnél, ha ráhelyezték a pénzüket az egyik csapóajtóra, akkor a műsor vezetője elmond egy információ darabkát a válaszokról. Ezek után 60 másodpercük van a versenyzőknek lehetőségük átrakni a másik válaszra.

Míg Oroszországban bevezettek két hasonló segítséget, mint a Legyen Ön is Milliomos!-ban. Ezek:

  • a telefonos segítség és
  • a felezés

Ők azért nem voltak annyira kreatívak vele.

Valaki nyert egyáltalán?

Az eddigi legnagyobb összeg, amit egy magyar csapat hazavihetett az az eget rengető 16 millió Forint volt. Ezt két budapesti fiatal vitte véghez, a 22 éves Gábor és a 24 éves Gergő. Azt ígérték meg még 2017. február 22-én este (a győzelem napján), hogy nem akarják elkölteni azonnal. Ezt az is bizonyítja, hogy habár egy közös utazásra adták a fejüket, csak is fapadossal fognak utazni. Számukra a milliók a jövőjükbe való befektetést is jelentik, ezért maradnak a viszonylag közeli Tel-Aviv városa és Ibiza szigetének megtekintésénél. Külföldön vannak többen, akik átszámítva többet nyertek mint 50 millió, de főnyereményt hazavivőkből csak 3 párat találunk.

Folytatás?

Hazánkban megvan a lehetőség további részek adására viszont jelenleg nincsen műsoron. Ettől függetlenül velünk egyetemben még 5 országban csinálják és adják le a részeket.

Viszont sajnos műsor bemutató sorozatunk végére érkeztünk, reméljük tettszettek a cikkek és azt is, hogy azért tudtunk egy-két újat mutatni nektek. Írjátok meg, hogy tetszett vagy érdekelt-e titeket, azt is hanem.

Ezeken a linkeken elérhetitek a többi cikket is, ha esetleg nem olvastátok volna.

Legyen Ön is Milliomos – Magyarország kedvenc vetélkedője

Maradj Talpon! – Kell bemutatás?

64.000 dolláros kérdés – az első óriás

Faragó István

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .