Egyéb

Legyen Ön is Milliomos – Magyarország kedvenc vetélkedője

Talán az egyik legismertebb vetélkedő Magyarországon a Legyen Ön is Milliomost sok embernek nem kell bemutatni, de mindig találni érdekességeket és meglepő tényeket még az általunk jól ismert dolgokban is.

Honnal indult?

A játék menete nagyon hasonlít a korábban bemutatott 64.000$-os kérdéshez [ezt meg tudod hivatkozásnak csinálni?], ugyanis itt is duplázódik a nyeremény, valamint az első változatban 5 kérdésenként volt egy „védőháló” – a biztos összeg, ami elvihető volt kiszállás vagy rossz válasz adása után.

Viszont a műsor nem az USA-ból, hanem egy közelebbi angol nyelvű országból Lengyelországból Nagy-Britanniából származik, pontosabban 3 ember szüleménye (David Briggs, Mike Whitehill és Steven Knight). Az első adást 1998. szeptember 4-én adták le és a mai napig sugározzák (Magyarországon 2013. március 25-én volt az utolsó rész). Nagyon nagy sikere volt a briteknél, ezért úgy gondolták 2006-ban, hogy egy nemzetközi ”franchise”-t (olyan szerződés, melyben a tulajdonos jogot ad munkájának és annak a nevének szabályok szerinti felhasználására mások által, ilyenek a nemzetközi gyors éttermek is) készítenek belőle.

Mi a játék menete?

Az eredeti játék szerint 6, de a legújabb változatokban már csak 5 játékos közül választja ki a műsorvezető a legjobbat. Az játékosnak a lehető leggyorsabban kell 4 választ helyes sorrendbe rakniuk. Ennek a játéknak a nyertese küzdhet meg a 40.000.000 Ft-ért (természetesen ez országonként változó).

Ezek után 5.000 Ft-tól felfele egyre nagyobb összegért játszva nehezebbnél nehezebb feladványokat kell megválaszolnia helyesen. Hazánkban az átlagos módot választó játékos 5 kérdésenként garantált összeget érhet el, amit a későbbi kérdés elrontása esetén hazavihet, anélkül, hogy megállt volna. Felmerülhet a kérdés, van más mód is játszani? Persze, ez pedig nem más, mint a rizikós mód. Ez esetén a játékosnak nincsen garantált nyereménye 1.500.000 Ft után, csak a 100.000 Ft.

Akkor minden országban ugyanolyan lenne?

Nem teljesen, sőt! A 2018-ban visszatérő brit játékban mozgatható a második garantált pénzösszeg. Ez annyit, hogy egy kérdés megválaszolása után eldöntheti a játékos, hogy a következő kérdés nyereménye legyen vagy tovább tolja feljebb (akár 500.000 Fontig is – az angoloknál 1.000.000 Fontot ér a végső kérdés)

Az USA-ban eleve csak 30 perc volt az adás idő (az eredeti 60 perc helyett), emiatt gyorsítottak a játék menetén, mégpedig az első 5 kérdésre csak 15, a 6-10. kérdésig 30 és a 11-14. kérdéseknél 45 másodperc állt rendelkezésére megválaszolni.

Emellett a legérdekesebb verziót is az amerikai kontinensen hozták be. Ez volt a keverés. A név kevesebbet mutat mint, amilyen változatos és izgalmas volt. A korábbi változatokhoz képest itt két részre oszlott a játék:

  1. Az első tíz kérdés teljesen véletlen szerűen volt jutalmazva és a nehézségi szint sem a pénzhez mérten volt. A kérdések értékét a játékos csak a helyes válasz után tudhatta meg. Emiatt itt az összeg össze adódott, de ha úgy döntöttek, hogy a rész vége előtt kisétálnak, akkor a gyűjtött pénz felét, rossz válasz esetén csak 1.000$ vihettek haza.
  2. Ha mind a tíz kérdésre helyes választ adott, akkor eldönthette, hogy hazaviszi a gyűjtött összeget vagy küzd tovább. A második részben már az eredeti, különálló összegekért harcolt a játékos.

Számtalan változat van magára a segítségekre, amit nem csak egy ország használt. Ilyenek, mint a:

  • Kérdés csere: A válasz kiválasztása előtt kicserélhették egy másik hasonlóan bonyolult kérdésre, viszont nem mehettek vissza az előzőhöz, hamár átcserélték.
  • Dupla tipp: Két betűt lehetett megjelölni egyszerre, ezzel növelve a játkos esélyét.
  • A Három bölcs: producerek által kiválasztott 3 embert lehetett segítségre hívni a kérdéshez. Ez egy élő közvetítésen keresztül jött létre.
  • Kérdezz egy profit: Hasonlóan a három bölcshöz, itt egy profi volt a kihívóhoz rendelve, aki segített megoldani a feladványt.
  • Közönségből csak egy: Egy embert lehetett felkérni, hogy támogatást nyújtson.
  • Közönségből három: Hasonlóan a közönségből csak egyhez, viszont itt 3 nézőt lehetett felkérni a válasz megtalálásáért.
  • Átugrás: Ez a keverés játékmódban lehetett felhasználni. A válasz megjelölése után át lehetett ugrani azt a kérdést, viszont a nyereményt sem lehetett megkapni. Ezt akár kétszer is felhasználhatták.
  • Kristály gömb: Ugyan úgy, mint az átugrást ezt is csak a keveréses verzióban lehetett használni. Ennek segítségével meglehetett nézni az éppen megválaszolandó kérdés díját.
  • Megkérdezni a műsorvezetőt: A brit 20 évfordulós évad során lehetett megkérdezni a show vezetőjét a helyes válaszról. Ezekben a részekben természetesen nem tudta a választ előre.

Mi maradt belőle?

Nekünk magyaroknak a „telefonos segítség kérek” talán az egyik legtöbbet használt és idézett szöveg a játékból. De különleges játékosokból sincs hiány. Ki ne emlékezne a Fábry Sándort kiakasztó trollra vagy a Gálvölgyi Show-s paródiára. Emellett a show magyarországi debütálása után rohamosan megnőtt a Vágó Istvánt utánzó emberek száma, akár egy „Szeretne felezni” erejéig is.

Mindezek mellett a leghihetetlenebb talán a legelső győztes John Carpenter pályafutása. Ő volt az, aki egyetlen segítséget sem használt az utolsó kérdésig, amikor is felhívta apját, hogy elmondja neki most megnyeri a fődíjat. Így is lett. Ezek után több TV műsorban is játszott szerepet.

Jelenleg is adják az újabb epizódokat, de sajnálatunkra csak külföldön. Reméljük egyszer visszatér még hazánkba, hogy megtudja ki akar lenni milliomos.

Valamint egy egész népszerű változat is fenn van a neten, amivel a vasutas csoportok a szakmai tudásukat tesztelhetik. Viszont az alkotói nem fedik fel a győztest egészen június 14-ig. Úgy, hogy kövessétek addig is a Sihuhun az érdekesnél érdekesebb bemutatókat.

Faragó István

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .