Cikkek Egyéb Érdekesség Kultúra

152 évvel ezelőtt: Elindul a pesti lóvasút közlekedés


152 éve nyílt meg az első fővárosi lóvasút Pesten, a Széna tér és Újpest Városkapu között a Pesti Közúti Vaspálya Társaság üzemeltetésében.

Bizony a kötöttpályás közlekedés sem a gőzhajtású gépek térnyerésével kezdődött, hanem kicsit korábban. Az állati húzóerőt már előbb is használták az országban kocsik vontatására főleg bányákban és ipari területeken, a személyszállítás nem volt jellemző. Előszőr az 1820-as években próbálkoztak a lóvontatású kötöttpályás közlekedéssel ám ez a projekt becsődölt ugyanis nem síneket használtak a kocsik mozgatására, hanem fagerendákat, az állatok ezen vontatták az embereket. Ez a megoldás nem bizonyult elég hatékonynak és sokba is került.
Végül az 1850-es évek közepére megépültek az első távolsági pályás lóvasútak. Ám ezeket a gőzmeghajtású társaik hamar felváltották. Viszont a városokban a lóvontatás még „versenyképes” maradt ezért indulhatott el 1866 július 30-án az első pesti lóvasút.

A lóvasút megindulása Budapesten

Kép: /wikipedia.org/

 

 

 

 

Bikkes Katica

Ifivezető VIII. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .