Cikkek Egyéb Érdekesség Kultúra

Miért hordanak a rajzfilmfigurák kesztyűt? -Itt a válasz!-

Az emberek többségének fel sem tűnik, hogy a klasszikus rajzfilmfigurák kesztyűt viselnek. Gondolok itt Mickey egérre, Goofyra, Tapsi Hapsira és társaikra. Vajon miért döntöttek így az alkotók? Erre keressük a választ.


Az egyszerű válasz az, hogy így mindenkinek könnyebb.


A hosszabb válaszhoz meg kell ismernünk a korai, 1920 körüli, rajzfilmkészítés történelmi és technikai hátterét.

Amikor ezek a karakterek meg lettek rajzolva az elkészült animációk fekete-fehéren jelentek meg. Ez okból kifolyólag a szereplőkön lévő kesztyűt sokkal könnyebben észlelte a néző, főleg a kézmozdulatok lettek így egyértelműbbek. A képkockákat rajzoló grafikusoknak pedig a pár ujjas kesztyűk megrajzolásával sokkal könnyebb lett a dolga, nem kellett kezeket rajzolniuk csak bumszli kesztyűket. Nem mellesleg a többnyire antropomorf – ember alakú, emberi tulajdonságokkal felruházott – állatokon valamilyen fura módon még jól is mutatott a kesztyű. Ezzel tényleg mindenki jól járt.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a kor amerikai kultúrális környezete is erős hatással volt a rajzfilmekre. Az akkoriban virágkorát elő „vaudeville” – ez magyarul leginkább a víg operettre fordítható – hatásai is láthatók a rajzfilmek stílusában. Ez látszik a némafilmes megjelenésen, a részek zenei aláfestésének stílusán és bizony a kesztyűk kinézetét is ennek köszönhetjük.

Vaudeville társulat

A VAUDEVILLE
„A vaudeville, mint zenés színpadi műfaj az angol music-hall amerikai változata. Az előadás táncból és énekből, pantomimból, dialógusokból, akrobatikából, állatidomárok és bűvészek mutatványaiból állt össze.”

wikipedia.org

Mindazonáltal van még pár megmagyarázhatatlan tény. Például a rajzfilmek egyes madár és ember szereplőinek nincs kesztyűjük. Erre értelmes magyarázat még nincs. Talán a grafikus így látta esztétikusnak a megalkotott modelleket, esetleg nem találta logikusnak azt, hogy a szereplők kesztyűt hordjanak.

Egy madár kesztyűt hord? – Az egy kicsit fura.

És, ha egy tehén teszi ugyanezt? – Az teljesen normális.

Kiemelt kép:/www.getcoloringpages.com/

Kép: /wikipedia.org/

Bikkes Katica

Ifivezető VIII. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .