Érdekesség Gyermekvasút

Ez a nap más, mint a többi!

Talán az égitestek mozgására nincs a mai ünnepnek hatása, de július 31-e számunkra mégiscsak különleges. Napra pontosan 70 évvel ezelőtt gördült végig az első vonat Széchenyi-hegy és Előre (gondolom mindenki tudja, de azért leírom: mai Virágvölgy) állomások között!

Az elmúlt 70 évet összefoglalni egy cikkben gyakorlatilag lehetetlen, nem is ez a célom. Biztosan mindenki napokig, hetekig tudna mesélni a vasút felépüléséről, az állomásokról, járművekről, az úttörőélet csodáiról, azokról a változásokról, amelyek az elmúlt hét évtizedben végbementek Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy között, én azonban csupán nagyon röviden, egy gondolat köré épülve szeretnék megemlékezni erről a számomra is nagyon fontos napról.

Bizonyára 70 évvel ezelőtti kollégáink sem gondolták volna, hogy a Gyermekvasút ekkora sikersztorivá kerekedik. Igen, ez egy hatalmas sikersztori! Az elmúlt évtizedekben számtalan változás ment végbe szerte a nagyvilágban. Gyakorlatilag minden megváltozott. Kulturális értékek, technikai csodák, társadalmi eszmék jöttek és mentek, hol emez volt a menő, hol amaz.

Kis túlzással élve, az elmúlt 70 évben az egyetlen állandó értékünk az Úttörő/Gyermekvasút volt. Persze, itt sem állt meg az idő, a járművek, a biztosítóberendezések, a szabadidős programok a maguk módján folyamatosan válnak egyre korszerűbbé. De az az utánozhatatlan légkör, az a csodálatos közösség, ami ezt az intézményt körüllengi, ami 70 éve megvan nekünk, ez az, amely igazán a mi kincsünk, amelyet máshol esélyünk sincs alkotni vagy tapasztalni.

Pedig csak kanyarog egy kisvonat. Leírhatatlanul sok sztori, élmény, barátság, szerelem született meg az elmúlt 70 évben itt. Ez a kanyargó kisvonat annyi mindent látott már, annyi embernek az életében vált meghatározó elemmé, annyi boldogságot okozott nekünk, amelyet más kanyargó kisvonatok álmodni sem mernének!

Nekünk pedig igazán van mit ünnepelnünk! Mi, egykori és jelenlegi gyermek- vagy úttörővasutasok, felnőtt dolgozók, szülők, ifivezetők, vagy akár utasok, mi, akik a kanyargó kisvonatot megtöltjük igazán élettel és tartalommal, álljunk meg a mai napon 5 percre, emeljük magasba topjoyos üvegünket a mi kis kanyargónk tiszteletére, és köszönjük meg, hogy részesei lehetünk ennek a 70 éve tartó csodának, hogy aztán „jöjjön még hetven, vagy még száz!”

Boldog születésnapot, drága Gyermekvasút!

Faragó István

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .