Cikkek Érdekesség

Dobd fel az évkezdést!

Bizonyára Te is azon diákok közé tartozol, akiknek becsöngettek hétfőn, és ezzel együtt kezdetét vette egy új iskolai tanév.

Ne aggódj, ezek a napok nem csak neked telnek maratoni futással a papír-írószeresek között, hiszen valószínűleg megannyi társad rágja még ilyenkor a körmét azon tanakodva, hogy honnan szerezzen félfamentes rajzpapírt, hogy miért nem talál elég színt a temperákból, és hogy egyáltalán technika órára miért kell venni füzetet. Ha te nem szeretnéd,  hogy nyűg legyen a tanszerek beszerzése, dobd fel az évkezdést valami újjal! Jóideje a köztudatban él már egy naplófajta, amelynek neve lehet, hogy nem fog Neked ismeretlenül csengeni, ez nem más, mint a Bullet Journal!

Hogy micsoda?

A Bullet Journal a határidőnaplók, a naptárak, a jegyzetfüzetek és a személyes naplók funkcióit ötvözi, így hoz létre egyetlen egy füzetet. A szabálya az, hogy nincs szabály: szabad kezet ad neked mindenben, hiszen úgy építed fel, úgy vezeted, és úgy dekorálod, ahogyan csak kedved tartja! Lényege, hogy a fentebb említettek egyvelege segít áttekinteni a havi, heti, napi programjaidat, feljegyezheted benne az elintézendőket, vezetheted megannyi szokásodat, létrehozhatsz gyűjteményeket, vagy ha csak úgy tartja kedved, firkálgathatsz, színezgethetsz, rajzolgathatsz bele.

Mit szerezz be hozzá?

Mindenek előtt szükséged lesz egy ajánlottan vastagabb méretű füzetre. Lehet ennek belseje csíkos, négyzethálós, üres vagy pontozott, ahogy Neked tetszik. Miután beszerezted a füzetedet, fogj meg egy adag színes tollat és egy csomag színes ceruzát, és már kezdheted is! Akik motivációt éreznek hozzá, vehetnek különböző dekorelemeket is, amivel szebbé varázsolják naplójukat; matricákat, csillogó, színes dekorcsíkokat, apró köveket. Ha mindezeknek birtokában vagy, kezdheted is az alkotást!

Na de hogyan?

Mint írtam, a BuJo szabad kezet ad neked a felépítésében is, viszont ha kezdőként kicsit el lennél veszve, itt egy pár tipp a rendszerezetebb belsőért:

  • Hozz létre egy egész éves tervezőt, hogy átlásd az évedet! Ide jöhet az összes hónap mini verziója, amelyben a hosszabb utazásokat, táborokat, eseményeket tudod jelölni.
  • Tagold havonta naptáradat! A havi tervező tartalmazzon kisebb heti tervezőket, melyekbe feljegyezheted az aktuális feladatokat, esetleg heti céljaidat. Tovább bonthatod a heti tervezőt napokra is, ide kerülnek a programok, jegyzetek, fontosabb események.
  • Vezesd a szokásaidat!
  • Találj ki egy egységes jelölési rendszert! Így megkönnyíted az átláthatóságot és rendszerezetebben fog kinézni a naplód!
  • Foglald témába a hónapokat! Ha minden hónapnak kitalálsz egy számdora szimpatikus témát, és egységes motívumokat használsz oldalonként, sokkal szebb lesz a végeredmény!:)
  • Hozz létre gyűjteményeket! Vezesd kedvenc sorozataidnál, hogy melyik epizódnál tartasz, írd fel kedvenc filmjeidet, és azokat, amelyeket mindenképp látni szeretnél, vagy akár nyiss egy oldalt szívednek kedves szolgálati beosztásokról is! 😉
  • Inspirálódj! Ezer meg ezer ötlet és kép megtalálható már az interneten a Bullet Journal-ről, ennek egyik kiváló lelőhelye a Pinterest nevű alkalmazás.
  • Légy kreatív!:)

Nos, röviden, zanzásítva ennyi lenne a Bullet Journal lényege, remélem meghoztam a kedved a naplózásához!:)

Ha esetleg belekezdenél, vagy már vezetsz egy ilyen naplófélét, tölts fel róla egy képet az Instagramra #gyvsvagyokésbujotvezetek hashtaggel, hogy lássuk, mely pajtásoknak szárnyal a fantáziája a gyorsnaplózás terén.

 

Bikkes Katica

Ifivezető VIII. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .