Cikkek Egyéb Érdekesség Kultúra

Különleges szakmák – Légiforgalmi irányító

Utaztatok már repülővel? Ha igen, valószínűleg megtapsoltátok a pilótát a sikeres leszállásért. De jusson eszünkbe, hogy ez nem csak az ő érdeme. 

A legtöbb embernek, ha a repülésről beszélünk, egyből a pilóták jutnak az eszébe. Egy repülőút során őket látjuk, ők vannak a közelünkben. De a folyamat, amíg egy repcsi eljut az egyik reptérről a másikra, összetett és bonyolult, ezért a pilótákat légiforgalmi irányítók segítik, és koordinálják.

De mit is csinálnak pontosan? Az a feladatuk, hogy a repülőgépeket figyelemmel kísérjék, és a pilótákat szóbeli utasításokkal irányítsák a felszállástól egészen a leszállás pillanatáig. Figyelnek a megfelelő magasságra, hogy ne történjenek balesetek, ütközések. Ők adják meg a fel- és leszállási engedélyeket. Minden repülőgép állandóan kapcsolatban van legalább egy irányítóval, aki ahhoz az országhoz tartozik, ami fölött a gép éppen repül. Ha bármilyen változás van az irányban, sebességben, magasságban, azt a pilóták az irányítónak egyből jelentik. De vajon hogyan érti meg egymást a finn pilóta és a francia irányító? Természetesen egy közös nyelvvel, az angollal. Ez világszerte a repülés nyelve, minden utasítást, engedélyt angolul kell kiadni, még akkor is, ha a két félnek ugyanaz az anyanyelve.

Irányító munka közben Forrás: airportal.hu

Kövessük végig egy repülő útját a felszállástól a leszállásig! A reptéren az irányítótorony kiadja a járat útvonalengedélyét. Ez után a pilóták megkapják a felszállási engedélyt. A kifutópálya elhagyása után egy-két perccel, a reptértől kb. 15 km távolságra, az 50-100 km átmérőjű úgynevezett közeli körzet „átveszi” a gépet. Az itteni irányítók feladata a gépek repülőtérre való be- és kivezetése. Ennek elhagyása után az irányítás feladata a távoli körzetre hárul, egész addig, amíg a repülő át nem lép egy másik országba. A határ után az adott ország távoli körzete felel a biztonságos légi közlekedésért.

Irányítótorony belülről
Forrás: MTI

Ez még annyira nem is hangzik megterhelő feladatnak, de ha figyelembe vesszük, hogy egy irányítónak nem egy repülővel kell foglalkozni, hanem rengeteggel, akkor láthatjuk. hogy bizony szaktudást igénylő munkáról beszélünk. Ne feledjük, hogy a le- és felszálló gépek mellett az átrepülő forgalom biztonságát is garantálni kell.

És még nem is beszéltünk a kedvezőtlen időjárásról, vagyis a ködről, hóviharról, zivatarról. Ilyenkor szinte minden felelősség az irányító vállán van, hiszen a pilóták nem látnak, csak a műszereikre hagyatkozhatnak. Ráadásul az irányító akár egyetlen hibás döntése is nagyon komoly következményekkel járhat, hiszen az a „pötty” a radarmonitoron nem csak egy repülőgépet, hanem akár több száz embert is jelent. A döntéseket egyedül hozza meg, melyeket ott, abban a pillanatban, senki nem ellenőriz, így minden felelősség egyszemélyben az övé.

Ez a hatalmas felelősség és az állandó figyelem nagyon megterhelő, ezért az irányítók 12 óra munka után 24 órát pihennek, majd a következő 12 óra után, ami így éjszakára esik, 72 óra szabadságot kapnak. A dolog hátulütője az, hogy gyakran ünnepnapokon is dolgozni kell, illetve túl hosszú szabadságot sem vehetnek ki igazán.

Valamit valamiért, ugyebár? Nézzük meg, mennyi a fizetésük a „légi rendelkezőknek”. A kezdőket  kb. havi 1,2 millió forinttal honorálják, ami az évek során szépen lassan kúszik fölfelé, és elérheti akár a 2 millió forintot is.

És hogy lesz valakiből légiforgalmi irányító? Először is a jelentkezőnek rendelkeznie kell felsőfokú angol nyelvvizsgával, majd részt kell vennie egy angol nyelvű állásinterjún. Ez után következik az ún. FEAST teszt, amire nem lehet készülni, mert velünk született képességeket mér fel, például azt, hogy az milyen gyorsan hozunk döntéseket, mennyire tudunk egyszerre több dologra figyelni. Ezen a teszten a legtöbben elbuknak. Átlagosan 1000-ből 12 ember jut át a rostán. Aki pedig kiesik, azt a rendszer a világ minden táján letiltja erről a tesztről, vagyis nem lehet kétszer próbálkozni. A FEAST után kezdődik meg az elméleti, később pedig a szimulátoros képzés. Ez körülbelül két évig tartó, heti 5 napos tanulást jelent. Aki a képzést sikeresen elvégzi, választhat, hogy a reptéri toronyban, a közeli, vagy a távoli körzetben szeretne szolgálatot ellátni, amire szintén le kell vizsgáznia, és csak ez után kezdhet el mentorok felügyelete mellett dolgozni.

Ha tehát egy izgalmas, változatos és felelősségteljes hivatásra vágysz, ami ráadásul jól is fizet, fontold meg magadban a forgalomirányítást.

Ki tudja? Hátha benne vagy abban a 12-ben az 1000-ből?

Veress Hunor

Pajtás: 54. tanfolyam, II. csoport
Ifi: 62-63. tanfolyam, V. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .