Egyéb Érdekesség Hírek Vasúton

35018 – Ennyi napot élt összesen

Egészen pontosan ennyi napot élt Stan Lee, a Marvel Comics ikonikus képregényalkotója majd későbbi elnöke, aki a héten hunyt el, 95 évesen, hosszú betegeskedés után.  Napjainkban menő szuperhősöknek egész garmadáját köszönhetjük az Ő és rajzoló társai (Jack Kirby és a szintén idén elhunyt Steve Ditko) kreativitásának. Azonban mivel most a csapból is az életútja folyik, talán méltóbb és izgalmasabb megemlékezés lesz, ha végig megyünk az általa alkotott legikonikusabb szuperhősalakokon.

AMERIKA KAPITÁNY

A második világháborús propagandakarakter, Amerika kapitány ugyan még nem Lee szellemi termékét képezte, sőt Ő csak a harmadik számnál lett involválva, íróként, sokat hozzátett a karakter fejlődéséhez. Az ezerkilencszáznegyvenegy május elsején megjelent harmadik számban Steve Rogers először hajította el a legendás mozdulattal a pajzsát, ez például Lee ötlete volt.

FANTASZTIKUS NÉGYES

Lee első igazi áttörése. A négy főhőst is felvonultató széria mára már több filmet is megélt. Itt jött ki először látványosan Lee újítása, hogy a szuperhősöket emberibb tulajdonsággal ruházta fel. A négyes tagjai külön-külön is erősek, azonban csak négyen, egyesülve legyőzhetetlenek. A képregény először 1961 novemberében jutott el az újságárusok polcaira, és szinte azonnal hatalmas (mondhatni nem várt) sikert aratott.

HULK

Az eredetileg szürkének tervezett jólelkű szörnyalak, akit Frankeinstein teremtménye, valamint Jakyll és Hyde alakja ihletett, 1962-ben tűnt fel először. Lee elsők közötti sikere között számontartható, és talán az első szuperhős, aki egy hibájából adódóan válik hőssé.

PÓKEMBER

Lee és a feljebb már emlegetett Steve Ditko kollaborációjaként világot látó Peter Parker gyaníthatóan a néhai elnök egyik, ha nem a kedvenc karatere volt. Először az Amazing Fantasy című képregénysorozat 15-ik számában tűnt fel, 1963 augusztusában.

Még számtalan ikonikus karakter kitalálásában volt jelen, mint pl.: a Vasember, Thor, vagy az X-Men. Lee ugyan már az égi képregényeket tervezi, de hagyatéka örökre velünk marad, az általa kitalált szuperhősök, azok jelleme, vagy az 56 film, melyekben kisebb-nagyobb cameo szerepeket vállalt emlékét hiánytlanul fogják őrizni!

 

 

Szőnyi Máté

Pajtás: 48. tanfolyam, III. csoport
iFi: 60-61. tanfolyam, XII. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .