Cikkek Gyermekvasút Szakmai

Ismét jelzők nőttek ki a földből

Alig két évvel ezelőtt hasonló címmel jelenhetett volna meg cikk a Sihuhun. Akkor Hűvösvölgyben, most pedig Hárshegyen találkozhatunk új jelzőkkel.

Páran talán már láttátok is, a következő szolgálatokban pedig mindannyian találkozhattok majd két új kétoptikás fényjelzővel Hárshegyen. Ezek közvetlenül a váltók után találhatók, és az állomásról kihaladó vonatnak adnak jelzést, az egyik Hűvösvölgy, a másik pedig Szépjuhászné felé.

Ahhoz, hogy megértsük, miért kellenek ide ezek a jelzők, meg kell ismerjük a menetirány fogalmát. A Gyermekvasúton az állomási biztosítóberendezések egymással semmilyen kapcsolatban nincsenek, függéseket nem valósítanak meg. A nyílt vonal nincs biztosítva, a berendezések megengedik, hogy egyszerre két szomszédos állomáson is kijáratot kezeljenek. Ez elég veszélyes, és nagy odafigyelést igényel a rendelkezőktől, reméljük, nem kell magyarázni, miért…:)

A nagyvasúton éppen ezért már régen kitalálták, hogy két állomás között a biztosítóberendezések megakadályozzák azt, hogy a vonatok szembeközlekedjenek vagy utolérjék egymást. Ennek lényege, hogy egyszerre mindig csak az egyik állomás tud kijáratot kezelni az állomásköz felé, és amíg az indított vonat be nem ért a másik állomásra, egyik állomás sem tudja kezelni a kijárati jelzőket (Hivatalos neve „Ellenmenet- és utolérést kizáró biztosítóberendezés”). A nagyvasúton ez sokféleképpen működhet, néhol térközjelzőkkel megbonyolítva is.

A legelterjedtebb ilyen megoldással a hűvösvölgyi rendelkezők már találkozhattak is az ottani berendezésen. Ott megvannak a gombok (ld. ábra), amik a Domino berendezések esetén alkalmazott menetirányváltáshoz szükségesek, azonban a szomszéd állomással való kapcsolat hiányában egyelőre automatikusan, illetve egy kulcs segítségével működnek (hiszen a kijárat kezelésének feltétele).

Hamarosan viszont lesz kapcsolat a szomszéd állomással, így ez a függés is elnyeri értelmét. Viszont mivel a berendezés a kijárat kezelésének megakadályozásával előzi meg a szembeközlekedést és az utolérést, szükség van kijárati jelzőkre Hárshegyen is. Ezek azok a speciális jelzők a kijárati oldalon, amiket most állítottak fel. Irányonként csak egy darab található belőlük, nincsenek minden vágány mellett, lényegében az állomásközt fedezik. Mivel a Domino típusú berendezésekben a menetirány-váltás közel ugyanúgy működik, Hárshegy másik szomszédja, Szépjuhászné felé is kiépítik ezt, ezért van errefelé is ilyen speciális „kijárati” jelző. (A szépjuhásznéi berendezésbe is kerülnek majd ugyanolyan irányváltással kapcsolatos gombok, mint Hűvösvölgyben).

Belátható, hogy egy ilyen berendezés csak akkor működhet, ha valahogyan „érzékeli” a vizsgált szakasz foglaltságát is (van-e ott vonat, vagy nincs). Ehhez nálunk tengelyszámlálót fognak alkalmazni, amelyek beszámolják a szakaszba belépő, majd kiszámolják a szakaszból kilépő tengelyeket. Ha ugyanannyi kiment, mint amennyi bejött, akkor tekinti a berendezés a szakaszt ismét szabadnak.

Bizonyára a legtöbben szolgáltatok már olyan napon, mikor Hárshegy állomás zárva volt, hiszen ez gyakran megesik. Ilyenkor a tervek szerint a szépjuhásznéi berendezés fog „összedolgozni” a hűvösvölgyivel (hiszen ilyenkor a Hűvösvölgy-Szépjuhászné szakasz egy állomásköznek minősül).

Egyelőre ezek a jelzők figyelembe nem veendők, sötétek, nem működnek. Hamarosan viszont üzembe kerül ez a technikai megoldás is kis vasutunkon.

A képek dokumentum jellegűek, köszönet Aho Olivérnek és a TerVez2-nek!

Bikkes Katica

Ifivezető VIII. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .