Egyéb Érdekesség Kultúra

Boldog újévet, avagy a hold, a disznó és a többiek

Hogy micsoda? Ez a bejegyzés több, mint egy hónapot késett?! A világ egynegyed részének nem! Ma ünneplik ugyanis Kínában és a világ számos más (főként ázsiai, vagy ázsiai kisebbséggel rendelkező) országában a Holdújévet. Ez a nap a téli napforduló utáni (december 21) első újhold. 
Egyetlen téli éjszakára a Hold teljesen eltűnik az égről, a kínaiak (és tibetiek, és vietnámiak stb) pedig 15 napos ünneplésbe kezdenek.

Az előkészületek nem sokban különböznek a mi karácsonyunktól: a család összegyűlik, kitakarítanak, feldíszítik a házat. Jellemzőek a piros díszek, a narancs, a mandarin és a szárított tofu. Közösen elfogyasztanak egy ünnepi vacsorát, hogy aztán együtt várják az új évet. A gyerekeknek azonban ágyban van a helyük, kárpótlásul piros borítékban pénzt kapnak. Amint megérkezik az új év, petárdákat és tűzijátékot gyújtanak. Ismerős, nem?

Mi is történik ezekben a napokban? Mindegyiknek mitologikus története van, ami a világ teremtéséhez kapcsolódik.

Az újév napja, és az azt követő napok a családtagok meglátogatásával, megajándékozásával telnek. Január 3-án (nekünk február 7-én) tartják a legenda szerint patkányok a mennyegzőjüket. Ezért az emberek morzsákat szórnak a sarokba és korán lefekszenek, hogy ne zavarják az ünneplést. Cserébe a patkányok se háborgatják őket egész évben.

A negyedik napon, amikor a történet szerint a bárányok születtek, három asztalt teritenek meg, és reggelig esznek-isznak, azt remélve, hogy az istenek is csatlakoznak hozzájuk, és gazdagságot hoznak nekik.

Sajnos a legtöbb országban és régióban, ahol a Holdújévet ünneplik, csupán az első 5 (3) nap szünet a 15-ből, de a vígasság tovább folytatódik. Az Újév a Lampion-ünneppel végződik. Ezen a napon teljes pompájában megjelenik az égen a Hold, ezért tizenöt napos az ünneplés. A gyerekek lampionokat készítenek különböző mintákkal és feliratokkal, majd ahogy besötétedik, felengedik őket az égbe.

Ezzel tehát megkezdődik a Disznó éve…

A kínai asztrológia tizenkét éves ciklusokban számol, vagyis tizenkét állatövi jegyre osztja az időt. Ha tehát 2019. február 5. után születik idén testvéred, vagy 2007-ben születtél, a Te horoszkópod a malac, ami a gazdagságot és a szerencsét szimbolizálja.

A 12 csillagjegy

Csatlakozz hát a nagyjából másfél milliárd ünneplő emberhez, és tanulj meg te is boldog új évet kívánni kínaiul!

Hraskó Anna

Pajtás: XV.
Tanfolyam: 58-59.
II. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .