Cikkek Érdekesség

Mi is az a váltófűtés – avagy miért égnek a váltók?

Talán sokan álltatok már vonattal „időjárási okok” miatt, vagy éppen szolgáltatok hóeséskor. Ilyenkor – mint azt az utóbbiak már nagyon jól tudják – a váltókat takarítani kell a beleesett, esetenként belefagyott hótól, víztől. Erre a világon mindenhol az ottani időjárásnak megfelelően igyekeznek felkészülni.

Pár hete Chicagóban rendkívül hideg volt, mínusz 20-25 C, ezért a váltókat egy meglehetősen látványos folyamattal tisztították ki, és egyszerűen felgyújtották. Erről láthattok egy videót lejjebb a cikkben Ilyen hidegben már a kenőanyag is bele tud fagyni a váltóba. Természetesen egy váltót nem nagyon lehet felgyújtani, hanem valójában a váltó mellé vezetett gáz gyullad meg, azonban a látvány így is elég érdekes.

forrás: BBC News

Magyarországon nem szokott különösebben hideg lenni, azonban pár helyen alkalmaznak egy, a váltók üzemeltetését hidegben és hóban segítő berendezést, a váltófűtést. A legtöbb állomáson persze csak a fontosabb váltókapcsolatok kapnak ilyen berendezést, nem az összes váltó van fűtve. Ez nem több, mint a váltó tősíjeire (és néha csúcssínjeire is) egy-egy hosszú fűtőszál felszerelésével a sínek hőmérsékletének növelése, így a váltóba esett hó egyszerűen elolvad. Ez a legtöbbször elektromos árammal működik, de működhet gázzal is akár. Ezt alkalmazzák a villamosnál is, ahol ez remekül látszik is, ugyanis a váltó környékén a betonon sem marad meg a hó. A borítóképen Ferencváros állomás látható, ahol ugyancsak remekül kivehető, hogy a friss hó nem marad meg a váltók mellett.

Az ilyen berendezések a Gyermekvasúton még váratnak magukra, itt minden váltót kézzel kell kitakarítani.

Címkék

Bikkes Katica

Ifivezető VIII. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .