Egyéb Érdekesség Kultúra

Nem annyira tankönyvszagú – a versekről és az Instagramról

Már majdnem két hete fut Így mondunk mi videósorozatunk, ahol a költészet napját megelőző hónapban egy-egy verset hallgathattok meg ifijeitek előadásában. Az internet térhódításával és a különböző online közösségi platformok megjelenésével nem csak a különböző játékok, mémek, challengek jelentek meg mindenhol, hanem a művészeteknek is egy új terep nyílt. Nem kell már elgyalogolni Debrecenből Budapestig, mint azt anno Petőfi tette, hogy megmutassuk a világnak verseinket. Elég hozzá egy telefon, wifi és pár kattintás, és mi is hiresekké válhatunk legújabb alkotásunkkal. 

Nemcsak önjelölt írók, költők választják a különböző blogokat, internetes felületeket saját maguk népszerűsítésére, de híres, elismert alkotók is kísérleteznek ezekkel a felületekkel (Természetesen az „irodalmi  világban” is vannak viták az irodalom és az internet összeférhetőségéről, de ha már van, miért ne használjuk?). 

Ez akár egy külön irodalmi irányzat is lehet. Teljesen máshogy kell itt megjelennie egy versnek, mint egy könyvben, hiszen a telefonunk képernyőjére sokkal kevesebb ideig tudunk nyugodtan bámulni, mint egy papírlapra. Legyen mellette kép? Rajz? Hogy legyen elrendezve? Teljes, hosszú költeményektől kezdve egysoros alkotásokig rengetegféle alkotót találunk Instán (és persze a többi közösségi oldalon is, de ezekről majd egy későbbi cikkben…), 

Hogyha a napi unaloműző lefele görgetésbe és szivecskézésbe betoldanál egy kis művészetet, művelődést, itt van pár színvonalas oldal, amit szerintem érdemes megnézned.

Az Irodalmi Lépegetőn  és a magyarversek-en naponta jelenik meg egy-egy vers, az olvasók kívánságai alapján. (az alsó képen pedig egy tavalyi menő kezdeményezés látszik, amikor verseket ragasztottak ki különböző nagyvárosokban a költészet napján)

Az InstaVers csupán egy-egy sort közöl, főképp kortárs költőktől, különböző virágszirmokkal, láncokkal köritve. És hogyha a virtuális sorok valamelyike megtetszik, tornazsák formában meg is lehet rendelni! (ez amúgy nem szponzorált tartalom :P)

Egy egészen új, pár hetes, friss-ropogós kezdeményezés Simon Márton és Tóth Réka Ágnes öt mondatból álló posztjai, amik talán elsőre nem néznek ki versnek – mert mi is a vers? hexameter? páros rím? Itt csak különböző képek (hasonlatok, metaforák, meg hasonló) és hozzájuk rajzok.

View this post on Instagram

Kép: Ucsida Maszajaszu #5mondatok #uchidamasayasu

A post shared by 5mondatok (@5mondatok) on

Lackfi János se fél az új dolgoktól! 47 évesen simán posztolgatja a verseit, elég vagányan… irodalmi mémekre felkészülni!

Ezeken kívül még rengeteg profi és amatőr művészeti, nem csak irodalmi Insta van, keressétek őket bátran, vagy ha elég bátornak és tehetségesnek érzitek magatokat, csináljatok sajátot!

Hraskó Anna

Pajtás: XV.
Tanfolyam: 58-59.
II. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .