Cikkek Érdekesség Kultúra

Nemzeti ünnep(ek) kerek e világon!

„A nemzeti ünnep olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország vagy egy nép a nemzeti összetartozását ünnepli.”

– Olvasható eme leírás a Wikipédián, aminek ugye hiszünk, hiszen ami az interneten van, az biztos úgy is van. (Azért kezeljétek ezt a kijelentést jóóó sok fenntartással!)

Tehát nemzeti ünnep, aminek kapcsán eszünkbe juthat október 23., augusztus 20. és március 15., ami pontosan a mai nap. 1848. március 15-ét legtöbben a márciusi ifjakhoz kötjük; Petőfi Sándor, Nemzeti Dal, 12 pont, Pilvax, ésatöbbi, ésatöbbi. És valóban, pontosan 171 évvel ezelőtt ilyenkor Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Jókai Mór és Bulyovszky Gyula felolvasták a 12 pontból álló kiáltványukat a Pilvax kávéházban gyülekező ifjaknak, majd Petőfi elszavalta a két nappal korábban íródott költeményét, a Nemzeti dalt.

Na de mi a helyzet más országok Petőfieivel? Mikor és mit ünnepelnek szerény kis hazánkon túl nemzeti ünnepként? Érdekes, hogy országonként teljesen eltérő mértékben zajlik az ünneplés. Egy ilyen összeállításból csemegézhetsz most az alábbiakban, hogy a mai nap ne csak a Talpra magyar!-ról szóljon! 😉

Az USA egyik leghíresebb nemzeti ünnepeként tartják számon július 4-ét, a Függetlenség Napját. Az amerikaiak ezen a napon ünneplik a Függetlenségi Nyilatkozat kihirdetését, melyben országuk kinyilvánította függetlenségét Nagy – Britannától. Ünneplése leggyakrabban felvonulásokkal, baseball mérkőzésekkel, hot-dog evő versenyekkel (!), grill party-k megrendezésével történik. A július 4-ei megemlékezéseknek 1777 óta fontos kelléke a tűzijáték. A Függetlenség Napján az egész ország piros-fehér és csillagos sávos díszbe borul.

Az Egyesült Királyságban igazán parádésan zajlik az ünneplés, a Trooping the Colour rendezvényére minden év júniusban kerül sor. Ilyenkor II. Erzsébet születésnapjának az évfordulójára vígadnak a britek, ám a királynő születésnapja valójában április 21-én van, de ekkor még túl szeszélyes az időjárás az ilyen látványos felvonuláshoz. A parádé 1805-től kezdődően kapcsolódott össze az uralkodói születésnapi ünnepséggel, hiszen valójában a ceremónia egy egészen más történetre vezethető vissza. Annak a régi katonai szokásnak az ünnepélyes felidézése, amellyel az egyes alakulatok zászlait és jelképeit, vagyis színeit (colour) rendszeresen végighordozták a katonák (troops) előtt.

Talán a nemzeti ünnepek ünneplési szokásában Franciaország hagyománya hasonlít leginkább Magyarországéhoz. A franciák ugyanis július 14-én kitűzik a trikolórt, (úgy ahogy mi a kokárdát), és nagyobb közösségi színteren, a Champs – Élysées-n miniszterelnök személyesen is megjelenik és beszédet mond (ez is hasonlít a hazai szokásokhoz). Július 14-e az 1789-es forradalom ünnepe és a Bastille lerombolásának évfordulója.

 

Bikkes Katica

Ifivezető VIII. csoport

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .