Egyéb

Hogyan jussunk be ingyen múzeumokba?

Talán múzeumba járni manapság már nem a legnagyobb divat, de én most teszek egy próbát arra, hogy legalább egy múzeumba ellátogass a jövőben. Talán páran tudjátok a választ arra, hogy mégis miféle hókuszpókusz által jutunk be ingyenesen múzeumokba, de most szeretném ezt az igazán ördöngős trükköt megosztani mindenkivel.

Először is szükséged lesz hozzá egy naptárra. Ha nálad van, bökj rá a következő szabad hétvégi napodra Amennyiben ez az adott hónapnak első, harmadik vagy utolsó szombatja/vasárnapja, akkor máris garantálni tudom, hogy azon a napon sikeres akciót tudsz végrehajtani valamelyik múzeumban és egy fityinget sem kell fizess azért, hogy bejuss.

Mielőtt azt hinnéd, hogy ez valamiféle varázslat, elárulom a titok nyitját. Bizonyos múzeumokban egész évben vannak olyan napok, amikor a 26 év alattiak ingyenesen látogathatják állandó kiállításaikat (18 év alattiak esetében további 2 közeli hozzátartozó is velük tarthat).

Most pedig lássuk melyik nap, melyik múzeumba juthatsz be:

Minden hónap első szombatja:

  • Óbudai Múzeum: Amellett, hogy megismerkedhetsz Óbuda 3 arcával, felfedezheted az itt található egyedülálló játékkiállítást is.

Minden hónap harmadik szombatja:

  • Magyar Nemzeti Galéria: A múzeum 8 kiállításán találkozhatsz többek között 14. századi gótikus festményekkel, de a 20. század végéről is találhatsz alkotásokat.
  • Magyar Nemzeti Múzeum: Szeretnéd megismerni a magyarok történetét, de már picit unod a töri könyvedet? Ez esetben az itteni kiállításokat neked találták ki!
  • Vasarely Múzeum: Victor Vasarely gyűjteményével két szint is meg van töltve a múzeumban, szóval ha szívesen megnéznél pár reklámgrafikát vagy szereted az optikai illúziókat, akkor ezt a kiállítást neked találták ki!
  • Szépművészeti Múzeum: Összesen 6 folyamatosan megtekinthető kiállítással rendelkezik, ahol több, mint 1800 festmény, szobor és tárgy összességét tekintheted meg.

Minden hónap utolsó szombatja:

  • Aquincumi Múzeum: Nem csak 100-200 éveket szeretnél visszautazni az időben? Menj el az Aquincumi Múzeumba és garantáltan sokkal többet repülhetsz vissza a történelemben.
  • Petőfi Irodalmi Múzeum: Állandó kiállításán Petőfi Sándor izgalmas életét, döntéseit követheted nyomon. (A múzeumnak az időszakos kiállításai is eléggé izgalmasak, a diákjegy pedig csak 500 Ft, szóval lehet a hét többi napján is érdemes meglátogatni.)
  • Kiscelli Múzeum: Érdekes cégérek, régi nyomdagépek és egy átköltöztetett több, mint 150 éves patika szinte eredeti formájában. Kell ennél több?
  • Elektrotechnikai Gyűjtemény: A múzeum tárlatain ízelítőt kaphatsz már 100 évnél öregebb, a mai napig működő elektrotechnikai műszerekből, illetve a múzeum belső udvarán található „Neonparádé” című kiállítástól biztosan káprázni fog a szemed.

Minden hónap első vasárnapja:

  • Természettudományi Múzeum: A múzeumban szinte mindenki megtalálhatja a számára kedvező kiállítást:dinoszauruszokat, korallzátonyok varázslatos világát, ásványokat és drágaköveket, valamint egy bálna csontvázát is megtekintheted.

Minden hónap harmadik vasárnapja:

  • Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum: Milyen lehetett régen a vendéglátás? A múzeumban többek között visszautazhatsz egy 19. század végi szállodába, kávéházba, egy család otthonába, sőt megnézheted miket vehettél volna régebben egy boltba.

Minden hónap utolsó vasárnapja:

  • Hadtörténeti Múzeum: Ha kíváncsi vagy Magyarország hadtörténetére, hadi eseményeire vagy akár fegyvereire, akkor mindenképpen látogasd meg a kiállításokat!

Remélem sikerült meghozzam a kedved arra, hogy az egyik hideg téli hétvégédet egy számodra talán még ismeretlen múzeum meglátogatásával töltsd el. Ne felejtsd el: művelődni menő!