Cikkek Egyéb Érdekesség Hírek

92. Oscar-díjátadó 2020.

Bizonyára mindannyian ismeritek az Oscar-díjat, ha máshonnan nem, a focimeccsekről, ahol a magukat rendkívül viccesnek gondoló ellendrukkerek emlegetik, a másik csapat egyik emberének a földrekerülésekor. Azonban most mégis tisztázzuk. Ezzel a díjjal mindenki mindig dobálózik szájkaratézás során, de amikor a kedvenc filmje nem lesz jelölve „eme nemes díjra”, rögtön jön az agresszív reakció, még mielőtt átgondolná az egészet.  Ez a díj, az Egyesült Államok, tehát az összes hollywoodi filmgyártó legrangosabb, és leghíresebb díja. Nyilván bárki kapja, a vesztes filmek rajongótáborai vérig lesznek sértve, emiatt is nyerte el ez az esemény a mostani, igencsak megosztó megítélését. Nem is igazán a díjazás intézménye az, ami a legtöbb ember tyúkszemére lép, sokkal inkább az Akadémia testülete, ugyanis ők döntik el a végeredményeket. Ezzel lehet egyetérteni, vagy vitatkozni, de az tény, hogy az Oscar-díjnál híresebb művészeti díj nemigen akad manapság.

Idén 2020-ban, (hazai idő szerint) február 10-én hajnali 2 órától kerül megrendezésre a 92. Oscar-gálaest, ahol 2019 legjobb filmjeit díjazzák számos kategóriában. Nézzük végig ezeket:

Legjobb vágás, hangvágás, smink, operatőr, látványtervezés, hangkeverés, jelmez:

Ezek azok a kategóriák, amikben az átlagos ember nem igazán járatos. Ezeknek a megítéléséhez sokéves tapasztalat során kialakult szemekre és fülekre van szükség. Ezekkel gyakran a kritikusok (és a GyvTv stábja) sem tud mit kezdeni. Egy kisebb kivétel van, a vágás, ahol szembetűnőek a látványos átmenetek, de itt sem ezek visznek mindent. Ezekről a technikai körülményekről egyszer egy okos ember azt mondta:

„Ezek akkor működnek jól, ha nem veszed észre őket, és nem zökkentenek ki a filmélményből.”

 

Legjobb élőszereplős, animációs rövidfilmek:

Ehhez már talán egy kicsit jobban ért mindenki, hiszen találkozhattunk ezzel a műfajjal számos helyen. Például ha valaha néztél PIXAR mesét moziban, akkor garantáltan találkoztál egy rövidfilmmel az egész estés animáció előtt. Felsorolhatnám itt az összes jelöltet, de én pénzben mernék fogadni a kedves olvasóval, hogy egyiket sem látta. Szóval hasonlóan kevés értelme lenne, mint az előző kategóriánál. Haladjunk tovább az érdekesebb témákra.

 

Legjobb idegen nyelvű filmek:

Ez az a kategória, ami a közelmúltban bejárta a magyarországi hírportálokat, ugyanis a nálunk készülő filmeknek ebben a mezőnyben van lehetőségük bejutni, és nyerni. A leghíresebb magyar Oscar-díj nyertesünk, Nemes-Jeles László a Saul fiával itt szerezte meg hazánk első aranyszobrocskáját. Azt viszont kevesebben tudják, hogy ezután behúztunk még egyet, a legjobb élőszereplős rövidfilmért, amit Deák Kristóf készített Mindenki címmel.

Azonban idén sajnos magyar film nem jutott be a jelöltek közé, így idén ebben a kategóriában nincs igazán kinek drukkolni. Sokan reménykedtek (hiába) az Örök tél című alkotás bejutásában.

 

 

Legjobb animációs film:

Ez a téma talán az eddigiekhez képest többetek fantáziáját mozgatja meg. Az animációs filmek sokak szerint abban a sztereotípiában készülnek, hogy ezeket csak a gyerekek nézik. Azonban ez nem igaz, és egészen felküzdötték magukat az Oscar-díjig, így ezek az alkotások is részesülhetnek az ünneplésben.

A jelöltek: A hiányzó láncszem, Így neveld a sárkányodat 3, Toy Stroy 4, Klaus – A karácsony titkos története, Keresem a testem

Ezekből már valószínűleg többen is többet láttatok már (például ha eljöttetek a Marat24hon nevű programra, ott láthattátok a Toy Story 4-et). A Golden-Globe díjat, ebben a kategóriában A hiányzó láncszem nyerte, így ezt a művet tartják a legesélyesebbnek az emberek. Ezt a filmet az a Laika stúdió készítette, akik a Doboztrollokat, a Coraline és a titkos ajtót, a Kubo és a varázshúrokat és a ParaNormant szolgáltatták nekünk. Ha még nem tettétek nézzetek bele!

 

…ééés a lényeg:

Legjobb film:

A jelöltek: 1917, Joker, Jojo nyuszi, Volt egyszer egy… Hollywood, Az Ír, Kisasszonyok, Élősködők, Házassági történet, Az aszfalt királyai

TISZTÁZZUK LE! Ezek a filmek (ha pajtás olvassa ezt a cikket) nem neked valóak! Nem csupán az obszcén kifejezések, és az esetlegesen traumatizálóan véres jelenetek miatt, hanem olyan üzeneteket hordoznak magukban, amik ugyan nem károsak, de alapjaiban változtathatja meg valakinek a világnézetét, ha az nincs még teljesen kifejlődve.

Most a telefonodon állíts be magadnak egy ébresztőt egy mostantól számított 5 évvel későbbi időpontra, és nézd meg ezeket a filmeket, ugyanis nem érdemes őket kihagyni!

Ennek alátámasztásául néhány statisztikát mutatnék. A Jokert 11 (!) kategóriában jelölték Oscar-díjra. Csak viszonyításképpen ennyi díjat nyert a Titanic, a Ben Hur és a Gyűrűk ura: A király visszatér című film. Ez a hármas alkotja a legtöbb díjjal rendelkező műveket, és lehet a Joker idén csatlakozik közéjük. Az 1917, Az Ír, és a Volt egyszer egy… Hollywood csupán eggyel kevesebb, 10 jelölést kapott (amit nem is kell mondanom, hogy szintén nagyon sok), valamint 6 jelölést kapott a Házassági történet, a Jojo nyuszi, az Élősködők és a Kisasszonyok.

A számokból is látszik, hogy a mezőny nagyon erős, nem lehet tudni mi lesz a végeredménye. Aki nagyon kíváncsi virrasszon hajnali kettőig, és nézze meg élőben, Ördög Nóra kommentálásával a TV-ben.

Emlékeztetőül mondom, hogy amikor 5 év múlva megszólal az az ébresztő, amit már az előző bekezdésnél beállítottál, hogy tényleg nézd meg ezeket, ugyanis csak nagyon kevés film büszkélkedhet Oscar-jelöléssel, és még kevesebb szállhat versenybe a legjobb film címért. Éppen ezért válnak ezek a darabok örök klasszikussá, és követendő példává.