Egyéb

A Gyermekvasút is a koronavírus elleni társadalmi összefogás mellé állt

A lazítások ellenére is fontos a vírus terjedését kutató MASZK kérdőív.

Kérdőív:
https://covid.sed.hu/

Facebook:
https://www.facebook.com/szte.sed/

A koronavírus sokunk életét újrarajzolta. Hazavittük az iskolát, soha nem látott mennyiségű kényszer szabadidőt kaptuk, ideiglenesen még a Gyermekvasutas szolgálat is leállt. A lakosság példátlan összefogással támogatja az egészségügyi dolgozókat, bicikli sávokkal alakították át a fővárosi közlekedést, alapkellékké vált a ruhatárunkban a szájvédő maszk; de nem tudjuk mi jöhet még. Lesz őszi második hullám, melyek a legszükségesebb védekező törvények és szabályok? Mikor indulhat újra az MK-45 a budai pályákon?

Az országos koronavírus kutatás keretében a MASZK kérdőív napi szintű kitöltésével, bárki segíthet a COVID-19 kezelésében. A Szegedi Tudományegyetem által vezetett kutatócsoportban magyar tudósok országos adatok alapján elemzik a járvány hazai hatásait, eredményeikkel világszínvonalú matematikai modellt építenek. A kutatócsoport nagy mértékben számít a magyar lakosságra is, hiszen az emberi kapcsolatokra vonatkozó adatok rajtunk keresztül mérhetőek fel a legpontosabban. 

Mi az a MASZK?

Március végén indult útjára a Magyar Adatszolgáltató Kérdőív, melynek célja a járványmodellek pontosításához szükséges aktuális adatok gyűjtése. A MASZK segítségével előre jelezhető a járvány jövőbeli terjedése, értékelhetőek az eddigi korlátozások hatásai és ezek alapján célzott új óvintézkedéseket javasolhatóak.  A COVID-19 elleni harcban az ország legjobb informatikusai, hálózatkutatói, matematikusai és járványügyi szakemberei végeznek összehangolt munkát.

A MASZK indulása óta összesen több, mint 350 ezer anonim kitöltést regisztráltunk, sok ember napi szinten kitölti a kérdőívet. A kezdeti lelkesedés és a lazító kormányzati intézkedések hatására a kitöltések száma csökken, így most egy társadalmi összefogást kezdeményezünk, amiben a lakosság minden tagját kérünk, segítse tudósaink munkáját, töltse ki a kérdőívet napi szinten. 

“A MASZK kérdőív kitöltésének olyan rutinnak kell lennie a következő hónapokban, mint a reggeli fogmosás.”

Az idősek és gyerekek korosztálya, alulreprezentált a válaszadók között. A pontos eredményekhez a lakosság minden korcsoportjától szükségesek a válaszok, így szeretnénk biztatni mindenkit a rendszeres kitöltésre!

A kutatás eredményeiről a MASZK – Magyar Adatszolgáltató Kérdőív hivatalos Facebook oldalán adnak a kutatásvezetők folyamatos tájékoztatást.

Reméljük minél hamarabb újraindítjuk mi is a vasutas szolgálatot!

A cikket írta: Vásárhelyi Dorka

Címkék