Cikkek Egyéb Érdekesség

Karácsonyi „Miért?”-ek

Miért októberben kezdjük el a karácsonyra készülődést?

Még régebben olvastam, hogy az első korai karácsonyozásra készülődés a II. világháború idején kezdődött, hogy a csatamezőn szolgáló férfiaknak, a családjuk még a karácsony előtt kiküldhesse az ajándékokat, és az így pont megérkezzen az ünnep napján, vagy még az előtt.
Természetesen ezt az áruházak vagy akkoriban csak kisebb boltok hatalmas haszonnak látták, és a világháború után pár évvel már sokkal hamarabb, októberben megkezdődött a karácsonyi szezon, és a lázas készülődés.
Manapság már hagyománnyá vált, hogy november közepén felkerül a házakra a díszkivilágítás, és a karácsonyfát is felállítjuk, persze nem mindenhol, és ez sem probléma természetesen.

Miért állítunk karácsonyfát, és miért teszünk rá díszeket?

A karácsonyfa állításnak messze menő hagyománya van a történelemben. Bár elvileg a rómaiak is állítottak már fel örökzöldekből karácsonyfa-szerűségeket, a téli napforduló idején, de erre nem utal semmilyen írásos bizonyíték.
Az első írásos bizonyíték a karácsonyfák elterjedt keresztény használatáról, az 1500-as években született meg. A karácsonyfa állítását korábban sok hittérítő is ellenezte, és a pogány népek kultuszához csatolták, ám ezt később megváltoztatta, miszerint Krisztus születésekor, minden fa leverte magáról a jeget, és  kihajtott a rideg tél ellenére. Emiatt valószínűsíthető, hogy pont fenyőfákat állítjuk karácsony idején.
Korábban még az az elképzelés járta, (lévén, hogy az 1500-as években terjedt el a karácsonyfa állításának hagyománya) hogy Luther Márton, és a protestánsok tették jelképpé a karácsonyfa állítást a karácsonyi időben. Ám azt hozzá kell tenni, hogy bár a karácsonyfa állításának hagyományát nem a reformációnak, addig annak díszítését feltehetőleg a reformáció tette ismertté a világban.

Nálunk miért pont a Jézuska jön, és nem a Mikulás?

Nálunk, sok más országhoz hasonlóan a Jézuska szokta hozni, az ajándékot, de persze vannak olyan családok, ahol a Télapó vagy az Angyalka hozza az ajándékot a karácsony idején. Így az elnevezés családonként változik, de az ajándékot persze a Jézuska/Angyalka/Mikulás/Télapó hozza!
A Mikulási hagyományok, nálunk a Miklós névnap miatt december 6-án vannak megtartva, így több családnál Magyarországon, a Mikulás vagy a Télapó december 6-án is hoz egy kis meglepetést a gyerekek cipőibe. A december 6-ai hagyományok az eredeti, és igazi Szent Mikós (később Mikulás) halálához köthetők, amit szerencsenapnak tartanak rengeteg országban, nálunk olyannyira, hogy ekkor is jön a Mikulás.

Miért piros a Mikulás ruhája?

Ennek a történetnek nem olyan régre nyúlik vissza a hagyománya, mégis már világszerte elterjedt, hogy a Mikulás piros sapkát, piros kabátot, és piros nadrágot visel, fekete cipővel.
A Mikulás alakját eredetileg a Coca-Cola nevű cég találta ki, mert egy aranyos, mindig mosolygós idős urat akartak megjeleníteni, hogy így jobban fogyjon a piros színű termékük a téli hideg idején. A Mikulás ilyesfajta ábrázolása már a XIX. században elterjedt volt, de a Coca-Cola az egész világon híressé tette ezt az alakot.

Miért ajándékozunk másokat karácsonykor?

A hagyomány „hivatalosnak” mondható eredete szerint azért szokás karácsonykor ajándékozni, mert a napkeleti bölcsek is ajándékokat vittek a kis Jézusnak születésekor. Ám sokan vannak akik ezt úgy tartják, hogy a kereszténység előtti időkben is voltak már erre utaló nyomok, de sajnos erre írásos bizonyítékunk nem sok van.

Van olyan hely, ahol nincs karácsony?

Igen, van. Ezeken a helyeken nem elterjedt, vagy többnyire nem is ismert annyira a keresztény vallás, és még helyettesíteni sem helyettesítik más ünneppel, mint például Izraelben. Azok az országok, ahol nincsen karácsony, hanem ugyanúgy munkanap van ezeken a napokon is, az pedig nem más, mint Thaiföld, Kína, Marokkó, Irán, Maldív-szigetek, és még sorolhatnám, ezek csak a legismertebbek egyikei.
De persze ez nem azt jelenti, hogy akkor ők rosszak lennének, egész egyszerűen nekik más vallási ünnepeik vannak, mint nekünk. Lehet, hogy nekik meg mi vagyunk a totál furák ezekkel a karácsonyi hagyományainkkal.

Németh Gergely

Pajtás: 54. Tanfolyam, I. csoport
Ifi: 64-65. Tanfolyam, VIII. csoport