Érdekesség

Most akkor mi is van a paradicsommal?

Egy kérdés foglalkoztatja az emberiséget már évszázadok óta. Mindenki tudni szeretné a választ, de senki nem ért egyet senkivel. Botanikusok és konyhaművészek véres harcokat vívnak, filozófusok és önkéntes tudósok töltenek álmatlan éjszakákat poros könyvek fölé görnyedve. Egy kérdés, ami titkon mindenkit foglalkoztat: Most akkor a paradicsom zöldség, vagy gyümölcs?

Ha zöldség, akkor miért gyümölcs, ha gyümölcs, akkor miért nem zöldség, ha igen, akkor miért nem, számít-e a válasz és van-e egyáltalán értelme a kérdésnek?

Miért gyümölcs?

Ha egy botanikust kérdezel az ügyről, akkor egyszerűen az arcodba röhög (ez erős túlzás!), mivel növénytanilag nincsen olyan, hogy zöldség vagy gyümölcs. Van persze termés, meg levél, meg gyökér, de hogy mi hova tartozik, azt nem határozza meg, ezek a kifejezések csupán a köznyelvben és a gasztronómiában használatosak. Mégis, a húsos, magvakat tartalmazó termésekre szoktuk azt mondani, hogy gyümölcsök, így tehát egyértelmű, hogy a paradicsom is az. Meg a paprika. Meg az uborka is. Szóval hogy is van ez?

Talán mégis inkább zöldség?

Forduljunk ezesetben a konyhaművészet felé, ahol a botanikára fittyet hányva önkényes szabályok uralkodnak. A gyümölcsök édesebb, savanykásabb ízűek, főként desszertek, lekvárok, turmixok és hasonló finomságok készülnek belőlük. A zöldségeknek ezzel szemben kevésbé intenzív, kissé kesernyés ízük van, ezért főként salátákban, főzelékekben, ragukban vagy köretként találkozhatunk velük. Ezen szempontok alapján már felmerül a kérdés: most akkor a paradicsom mégiscsak zöldség?

Persze gyakorlati jelentősége nem igazán van a dolognak, kivéve talán, ha az ember XIX. századi John Nix, aki nem akar vámot fizetni. Történt ugyanis 1886-ban, hogy egy paradicsomszállítmány érkezett a New York-i kikötőbe. Akkoriban az importált zöldségekért különadót kellett fizetni, így a paradicsom után is. Vagy mégsem? Az áru tulajdonosa, John Nix, ugyanis nem volt hajlandó kifizetni az adót arra hivatkozva, hogy a paradicsom nem zöldség, hanem gyümölcs. Az ügy aztán olyan komolynak bizonyult, hogy egészen az amerikai legfelsőbb bíróságig jutott, majd évekig elhúzódott mielőtt megszületett volna a döntés: a paradicsom, a felhasználási módjából kiindulva, inkább zöldség.

Szóval akkor milyen következtetést tudunk ebből az egészből levonni? Mi a válasz a Nagy Kérdésre? Egyszerűen csak annyi, hogy gyümölcs az, amit gyümölcsnek hívunk, zöldség pedig az, amit zöldségnek, így mindenkinek igaza van, meg igazából senkinek se. Tehát a szíved joga eldönteni, hogy a paradicsom végülis melyikbe tartozik.

Címkék