Érdekesség Hírek Kultúra Technika és tudomány Vasúton

Neandervölgyi | szeplők | Nobel

Pääbo

Svante Pääbo svéd kutató kapja 2022-ben az orvosi Nobel-díjat. Az elismerést a kihalt hominidák genomja és az emberi evolúció területén végzett felfedezéseiért ítélték neki – jelentette be Thomas Perlmann, az orvosi bizottság főtitkára hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.

Október elején adták át a 2022-es Nobel-díjakat. Idén az orvosi (avagy élettani) Nobel-díjat egy svéd kutató kapta, aki egészen érdekes tényekről számolt be kutatása során.

Gondolkoztál már azon, hogy egyes emberek miért szeplősök, mások miért nem?

Mert Svante Pääbo igen. Megállapította, hogy a szeplősségért felelős gént eredetileg mi a neandervölgyi embertől örököltük és nem Homo sapienstől. Ugyanúgy a neandervölgyi embertől kapta az adott egyén az egyik génjét, akinek bőre már-már megközelíti a fehért, annyira világos.

Egy kis kitérő: Neandervölgyi ember

Ahogy megtanul(hattuk) történelem órán: még egykor 40˙000 éve tűntek el egyedei. Jelenlétük utolsó korszakában a „mai emberrel” egy területen és időben élt. A Homo sapiens faj Afrikából indul útjára több hullámban, és találkozott Európa területén a neandervölgyi emberrel.

Pääbo és munkatársai összehasonlító elemzései azt mutatták, hogy a neandervölgyiek DNS-szekvenciái jobban hasonlítanak az Európából vagy Ázsiából származó mai emberek szekvenciáihoz, mint az Afrikából származó mai emberekéhez. Ez azt jelenti, hogy a neandervölgyiek és a Homo sapiens az évezredes együttélésük során keveredtek egymással. Az európai vagy ázsiai származású mai emberek genomjának körülbelül 1-4%-a származik a neandervölgyiektől.  Ez kutatásukig vitatott volt, ám a fejlődő technika segítségével igazolni tudták feltevésüket.

A téma aktualitása

Az öröklöt géneink nem csak kinézetünkben játszanak fontos szerepet, hanem az immunitásban is.

Vajon nem ezért válik-e egyeseknél különösen súlyossá a Covid–19?

De! Svante Pääbo csapata azt is kimutatta, hogy a súlyos légúti megbetegedésért felelős fő genetikai kockázati tényezőt a neandervölgyiektől örökölték, akiket erőteljesebben legyűrte a COVID-fertőzés.

Svante Pääbo