Cikkek Érdekesség Kultúra Szakmai

Az Orient Expressz | A világ vasútjai

orient

1˙370˙782 kilométer.

2006-ban ilyen hosszú volt a Föld vasúthálózatainak hossza. Ez a Föld-Hold távolságának a négyszerese! És mennyi nevezetes és híres vonal van közte. 2015-től a Gyermekvasút is idetartozik, amikor bekerült Guinness-rekordok közé, mint a világ leghosszabb olyan vasútvonala, ahol a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot gyermekek látják el. El kell ismernünk, hogy mellettünk számos másik világhírű vasút is felsorakozik. Ebben a cikksorozatban ezekkel a vonalakkal, vonatokkal ismerkedhetünk meg, kezdve a mindenki által ismert Orient Expresszel.

orient2Ám mielőtt belecsapunk a lecsóba, el kell utaznunk Amerikába, és meg kell ismerkednünk az akkori „utaztatási” szokásokkal. Ablaküveggel csakis az 1. osztályon találkozhattunk, 2. osztályon üveg nélkül kellett utazni, 3. osztályon nemhogy üveg, de még ablak sem volt. Az ablak csak egy probléma a sok közül, nem volt WC sem a vonaton, és a kocsik folyamatosan föl-le zötykölődve gurultak. Ezekkel a nehézségekkel találkozott George Pullman, aki egy hosszabb utazáshoz a vonatot választotta. Szerette volna sokkal komfortosabbá tenni a vonatutat (ilyenkor még se hálókocsi, se étkezőkocsi nem létezett). Ehhez szépen lassan a szükséges technikákat is föltalálták (pl. forgóváz, amely minimálisra csökkentette a zötykölődést).

Miután megépítette saját „luxus-vasútikocsiját” időbe tellett, hogy az amerikaiak rákapjanak azok kibérlésére. A legnagyobb probléma az volt, hogy a kocsi olyan széles volt, hogy kilógott, az akkori kis űrszelvényből, ám miután Abraham Lincoln, a meggyilkolt amerikai elnök holttestét Pullman kocsijával szállították haza szülővárosába, a vasúttársaságok rögtön kiszélesítették az űrszelvényt a vonat számára. Pullman ezáltal nagy hírnévre tett szert és sorra érkeztek a megrendelések a különböző előkelőségektől.

Orient Expressz útvonalai

Ezzel a kocsival találkozott 1869-ben az Amerikába látogató „vasutasbeállítottságú” belga bankár, Georges Nagelmackers, akinek álma egy Európát átívelő és összekötő vonat létrehozása, amelyen az utasok kényelmesen és komfortosan tudnak utazni, mint egy síneken guruló hotelben. Pullman kocsijához megalkotta, és Ausztriában legyártatta saját étkezőkocsijait és hálókocsijait.

Már csak a próbautak voltak hátra, ehhez viszont tárgyalásokat kellett folytatnia a különböző vasúttársaságokkal, hogy engedélyt kapjon vonatjainak az áthaladásához. Nagelmackers végállomásokként Párizst és Konstantinápolyt jelölte ki (ma Isztambul), a legjobb útvonal kiválasztásához pedig ő maga utazgatott Európa városai közt. Az első Orient Expressz végül 1883. október 4-én indult el útjára, és Salzburgon, Münchenen, Bécsen, Budapesten, és Bukaresten keresztül közlekedett. Mivel számos újságíró is utazott a különböző előkelőségekkel, hamar híre ment szerte Európában.

Nagelmackers viszont elfelejtette megemlíteni, hogy nem volt közvetlen vasúti kapcsolat Konstantinápollyal. Így az utasoknak Bukarestet elhagyva többször át kellett szállni különböző közlekedési eszközökre, míg eljutottak a romániai várnai kikötőbe, hogy ott gőzhajóra szállva eljussanak az utazás végállomásáig. Ezt az akadályt kellett már csak legyőznie, hogy beteljesüljön az álma. Végül 6 évvel később, megépültek a hiányzó szakaszok, így a teljes utat 72 óra 35 perc alatt tették meg egy új útvonalon (Budapesttől Belgrádon és Szófián át). Az Párizs-Belgrád-Konstantinápoly mellett sok más alternatív útvonalat meghagytak, és párhuzamosan működtették őket.

Kényelmes kocsik ide vagy oda, le nem lehet tagadni; az út így is nagyon fárasztó volt a teljes vonalon. Igazi ritkaságnak számított, ha valaki a teljes vonalon igénybe vette a vonatot.

orientAz ember azt hinné, hogy innentől már minden rendben lesz; sikeres jövő vár az Expressre, ám sok-sok katasztrófa és megpróbáltatás éri majd (kirabolják a vonatot, emberrablás stb.). 1929-ben a vonat például a hó fogságába esik. Ez a motívum Agatha Christie Gyilkosság az Orient expresszen című regényéből, vagy filmesített változataiból ismert. A másik érdekesebb szerencsétlenség Magyarországon, 1931-ben történt… A biatorbágyi viadukt felrobbantása ismerős lehet, viszont az már kevésbé, hogy a robbanás alatt épp egy Orient Expressz haladt át rajta.

Az Expressznek nem csak katasztrófákkal kellett szembenéznie. A világháborúk alatt és között többször feldarabolták az útvonalat, míg végül a II. világháború utáni ketté osztott Európa ellehetetlenítette a közlekedését.

Végül 1982-től újra elindul felújított kocsikkal az Orient Expressz, és a mai napig közlekedik is különböző útvonalakon. A szemfülesek már kiszúrhatták, hogy néha feltűnik a hírhedt szerelvény a Nyugati pályaudvar vágányain.

A világ vasútjai

Gulyás-Balla Márk

Pajtás: 55. tanfolyam, XII. csoport
iFi: 64-65. tanfolyam, IX. csoport
Ifiképzés