Cikkek Egyéb Érdekesség Programajánló Szakmai

Karácsonyi járművek szerte az országban

Minden év decemberében hagyományosan megjelennek az ünnepi díszekbe öltözött villamosok és egyéb járművek az országban. Ebben a cikkben összeszedtem a hazai ünnepi járatokat, melyeket mindenképpen érdemes megtekinteni.

Budapest

A fővárosban az idei évben sajnos nem lesznek láthatóak a szokásos fényjárművek, helyettük viszont Adventi villamos néven közlekedik egy belülről karácsonyi díszekkel díszített UV típusú villamos. A járat december 23-ig minden délután közlekedik a város különböző viszonylatain. Hétköznaponként a 2-es villamos vonalán, hétvégenként pedig 8 különböző útvonalon lehet majd utazni vele. A villamoson kívül idén is útra kel a Mikulástroli, erről viszont még nem tettek közzé információkat. További információk és a pontos menetrendek ide kattintva érhetőek el.

Miskolc

Miskolcon természetesen idén is útjára indul a már többször is az év fényvillamosának választott mézeskalácsvillamos. Ez a jármű 2023. január 6-ig minden nap közlekedik. A villamossal az 1-es viszonylaton lehet utazni a Tiszai pályaudvar és Felső-Majláth között. Ennek a járműnek a menetrendje ide kattintva érhető el.

Debrecen

Bár Debrecenben januártól hétvégenként alapvetően nem közlekednek a villamosok, ennek ellenére január 6-ig szerencsére itt is lehetőségünk lesz utazni két darab fényvillamossal is. A jármű mind az 1-es, mind a 2-es vonalon is közlekedni fog, délutántól késő estig. Az itteni fényvillamosokról ezen az oldalon tudtok részletesebben tájékozódni.

Szeged 

Az idei évben Szegeden lesz a legváltozatosabb a kínálat a fényjárművekben. Itt fényárban fog közlekedni egy Pesa, illetve 2 Tatra KT4 típusú villamos, valamint egy ZIU trolibusz is. A Pesát a 2-es, a Tatrát pedig a 3, 3F,4-es villamosvonalon láthatod majd, a ZIU pedig az 5-ös és 9-es viszonylaton fog közlekedni. Ezekkel a járművekkel az év végéig, tehát december 31-ig tudtok majd utazni. A szegedi járművekről itt találsz részletes tájékoztatást.

Az összes járművel kapcsolatban nagy pozitívum, hogy normál díjszabás szerint vehetitek igénybe, tehát nem kell hozzá külön jegyet váltanotok. Remélem legalább az egyiket ki fogjátok próbálni és jól fogjátok magatokat érezni.

Pék-Molnár Ármin

Pajtás: 61. Tanfolyam, IV. Csoport
Ifivezető: 70., 71. Tanfolyam IX., VIII. Csoport