Cikkek Érdekesség Klub

Karácsonyi konyha

A legismertebb karácsonyi süti a mézeskalács, így aztán nem csoda, ha a címről egyből erre gondoltatok, azonban ebben a cikkben nem csak a mézeskalács fog reflektorfénybe kerülni.  Fontos, hogy a sütő használatához kérjétek egy felnőtt vagy szülő segítségét!

Íme a karácsony 2 jellegzetes sütije:

Kókuszgolyó

A kettő közül ennek az elkészítése a könnyebb, mivel sütő sem kell hozzá. Azon sem csodálkoznánk, ha a csoporttal is csináltatok volna már ilyet. A kókuszgolyó nem csak egy gyors, egyszerű és roppant finom, de az apró kókuszreszeléktől igazi  „fehér karácsony” hangulatunk lehet, mivel úgy néz ki, mintha hópihék fednék be a kis golyókat.

A kókuszgolyó hozzávalói és elkészítése (8 adaghoz):

  • 50 dkg háztartási keksz
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 2 dl tej
  • fél teáskanál rumaroma
  • 10 dkg kókuszreszelék

A finomság gyorsan elkészíthető, a folyamat mindössze 3 lépésből áll.

  1. Elsőként a háztartási kekszet kell összedarálni, majd elkeverjük a szobahőmérsékletű vajjal, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a kakaóval, a tejjel és a rumaromával.
  2. A második lépésként kissé vizes kézzel golyókat formálunk a masszából és megforgatjuk őket kókuszreszelékben.
  3. Végül pedig letakarva betesszük őket a hűtőszekrénybe, körülbelül 2 órára, hogy megkeményedjenek egy kicsit.

Mézeskalács

A méz már időszámításunk előtt is hatalmas figyelmet kapott, mivel már akkoriban is köztudott volt a jótékony hatása. Nálunk, Európában egészen az újkor kezdetéig főleg ezzel édesítettek, mivel a cukrot még nem ismerték.  Ezért a süteményekbe is méz került, s így született meg a mézeskalács is. Ezt az édességet már az ókori görögök és rómaiak is ismerték, és előszeretettel fogyasztották, sőt időszámításunk előtt 3 évezreddel már különböző formákat is szaggatak belőle. A formák ma már nem ismernek határokat, és időközben megszületett a tükrös mézeskalács szív hagyománya is.

A mézeskalácsot sok babona és legenda övezi, például az angol királyi család és a mézeskalács története. A legenda szerint I. Erzsébet királynő ember formájú mézeskalácsot osztott azoknak a férfiaknak, akiket magához meghívott. Aki beleharapott a süteménybe, nyomban szerelembe esett a királynővel (vagy éppen azzal a lánnyal, akitől a mézeskalácsot kapta).

A másik híres legenda a Jancsi és Juliska története, amely Németországból származik és a Grimm testvéreknek köszönhetően fenn is maradt. Az eredeti történetben egy mézeskalács készítő hölgyet régi udvarlója, Hansel feljelentette boszorkányságért.  Az asszonyt bebörtönözték, és megkínozták, majd amikor kiszabadult, Hansel és a húga megölték, hogy ellophassák a mézeskalács receptjét.  Érdekes módon ebben a történetben a testvérpár a gonosz, és a boszorkány a jó, akit kapzsiságból és féltékenységből gyilkoltak meg. Habár ez csak legenda, a meseverziót ma már mindenki ismeri, és ennek köszönhetően manapság mézeskalács ház nélkül nem is karácsony a karácsony.

A mézeskalács hozzávalói és receptje:

  • 33 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 teásknál szódabikarbóna
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl méz
  • 1 db tojás
  1. A mézeskalács elkészítéséhez elsőként egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a porcukrot, a fűszerkeveréket és a szódabikarbónát. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott vajat, a mézet és a tojást. Átkeverjük, és kézzel egynemű tésztává gyúrjuk.
  2. A tésztát liszttel alaposan megszórt deszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, majd karácsonyi kiszúrókkal (csillag, angyal, fenyőfa, csengettyű) tetszőleges formákat szaggatunk belőle.
  3. A mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel, 10-15 perc alatt készre sütjük.

A mézeskalács sütést kipróbálhatjátok a következő összevont Kultúr és Gasztro Klubon. Erről részletek itt olvashattok.

Jó étvágyat 😉