Kultúra

Spongyabob

Spongyabob
Spongyabob
Mindenki kész? – Igenis, kapitány! – Hangosabban! – Igenis, kapitány!!! – Óóóóóó…

Remélem, nem tévedek, ha azt mondom, csípőből vágnád az ezután következő dalszöveget. Ha még ezek után sem tiszta a kép, segítek kicsit: kocka alakú, sárga, naiv, konyhai munkás, akinek utánozhatatlanul idegesítő a nevetése. Megvan? A legnagyobb örömmel mutatom be Neked Spongyabob Kockanadrágot!

Talán nem meglepő, ha azt mondom, hogy Stephen Hillenburg, a Spongyabob ötletgazdája egykor tengerbiológus volt (ma már inkább producer, író, és animátor). Ez talán mindent megmagyaráz, nemde?! A tengeri szivacs legelső vázlatai már 1987-ben megvoltak, ám végleges formáját csak erre 9 évre öltötte fel, a legelső epizódja pedig meglepően későn, 1999-ben lett leadva a Nickelodeon csatornáján, az az évi Kid’s Choice Awards-on (ez a Nickelodeon minden évben megrendezett, „zártkörű” díjkiosztója).

Spongyabob
Spongyabob

A tenger alatti élet hamar felkeltette az emberek érdeklődését, hiszen Spongyabob világa csaknem azonnali sikert aratott, lekörözve az akkoriban top első Fecsegő tipegőket.

Az évek rohanásával Spongyabob is modernizálva lett, kidolgozottabb, fejlettebb technikával alkotott karakterei még több viccel látták el a nézőközönséget. 2002-ben felmerültek egy egész estés Spongyabob történet megalkotásának ötletei, ám ez az ihlet hamar elúszott, s még ebben az évben pontot akartak tenni a szivacs mindennapjait bemutató történetek végére.

Hálásak lehetünk az akkori amerikai fiataloknak (sőt akár idősebbeknek is egyaránt), hogy nem hagyták odaveszni Spongyabobot; tiltakozásukra újabb epizódok kerültek a tévékészülékekre. Sajnos ez nem tartott sokáig, ugyanis két évvel később, 2004-ben ismét fel akartak hagyni a sorozattal, ám a készítők mégsem adták meg magukat könnyen, s még ugyanennek az évnek az őszén a mozikban megjelent a Spongyabob Kockanadrág – A mozifilm. Juhu!

Innentől fogva folyamatosan dolgoztak az újabbnál újabb, viccesebbnél viccesebb történeteken. Ez idő alatt a sorozat Emmy-díat nyert (amerikai tévés produkciók között nyerhető elismerő díj), összesen 9 évada jelent meg, 1 mozifilmje és 3 tévéfilmje. A Nickelodeon a mai napig adja sorozatot, sőt a VIVA TV is, valamint reggelente az RTL Klub.

Néhány érdekesség a sorozattal kapcsolatban:

Hopszi és Kobaka
Hopszi és Kobaka

Bizonyára felismerted a képen lévő két rendíthetetlen, öregek otthonát lakó szuperhőst Hopszi és Kobaka személyében. Hopszi és Kobaka, Erőberő és Kobaka, Kobaka és Hopszi, Kobaka és Erőberő… Most azt gondolod, magam sem tudom, mit írok, nem igaz? Ismerd el… Márpedig nincs igazad! Az évek során kialakult magyar szinkronok, fordítások során a két szuperhős neve állandóan változott, felcserélődött.

Van tipped, hogyan lett ez a két szuper hős szuperhős? „Szuperhősnek születtek…” – hallom a gondolatod. Hát meg ha ez ilyen egyszerű lenne! Most figyelj! Az akkoriban két fiatal egy apartmanba lakott, felettük pedig egy gaz tudós hangyákon végzett radioaktív kísérleteket, mialatt az egyik meglépett, és mihamarabb mászott le a két fiatal, Ernie és Tim lakásába, a fertőzött hangya habozás nélkül megharapta őket, mire hirtelen mindketten kizuhantak a házból egyenesen egy gyár kádnyi savjába, amit felborított egy lezuhant UFO csészealj, így a sav az utcákon hullámzott végig hátán embereinkkel –szökőévben- egészen egy bombatesztelő területre, ahol épp felrobbant egy bomba, aminek a robbanása hatására a hőseink erősen mérgező rádium gázban voltak a levegőben. Ezután varázsfelhők érkeztek feléjük és neon-kockás villámjaikkal csaptak bele mindkettőjükbe, majd radioaktív esőt hullattak, ami földrengést okozott egy esőerdőben kétezer mérfölddel odébb, következésképpen keletkezett egy varázskristály a fölből, aminek szárnyai voltak, így elszállt Ernie-hez és Timhez, akiket a szuper gamma erejének hála a nyílt égbolt alatt szállított, figyelmet nem méltatva egy hirdetőtábla tetejére, amibe beleakadva katapultálta vissza hőseinket apartmanjukba, csodával határos módon sértetlenül. Ekkor azoknak a mikróba betett pattogatott kukoricájuk elkészült, ami viszont szénné égett, így a rossz popcorn kiváltotta a történtek hatását, így lett Ernie egy hihetetlenül erős, tengericsillagot viselő szuperhős, Tim pedig egy kevésbé erős, de ugyancsak szupertengerész kinézetű fickó, akik ezentúl szívesebben lélegeztek víz alatt, mint a levegőn. Nos, erre tippeltél, nemde?

Rozsdás Rákolló
Rozsdás Rákolló

Újabb találós kérdés: tudod esetleg, melyik vendéglőben dolgozik Spongyabob, és „életvidám” szomszédja, Tunyacsáp? El kell, áruljam, gyakorlatilag erre a kérdésre sincs helyes válasz. Az első évadban az étterem magyar fordítása Rozsdás Ráktanyára hallgatott. A második évadban ez átment Rozsdás Rákollóba, a harmadikban pedig Rákcsálóra keresztelték. Az ezt követő évadokban már egységesen maradt a Rozsdás Rákolló elnevezés.

A gyakori névváltoztatás a Rákolló riválisát, Plankton „éttermét” is megillette. Az évadok során szinte folyamatosan változott, s így a Veszélyes Vödörtől kezdve a Nagy fogáson, a Lyukas Vödrön át, de egy részen keresztül még A trutymó szutykos nevet is megkapta.

Pszichológiai megállapítások szerint a sorozat rendszeres nézése annak gyors tempója miatt figyelemzavart és tanulási nehézségeket okozhat… A négyévesek körében. Ez nem azt jelenti, hogy nem ülhetsz le a hugival, öcsivel megnézni egy-egy részt, de rászoktatni se őt, se magadat nem érdemes – sajnos Spongyabob nem segít a mateklecke megírásában! Annál érdemesebb picit odafigyelni, ugyanis az idei évben, 2014-ben talán a mozivásznon is összefuthatunk kedvenc biniki-fenéki szivacsunkkal és IQ-vadász tengericsillag barátjával!

Torma Bori

Hozzászólás

Kattints ide hozzászóláshoz

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .